Οι πέντε λεπτομέρειες που στέρησαν από τον Ολυμπιακό δύο νίκες
Ήταν στο χέρι του Ολυμπιακού να κερδίσει ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, δεν τα κατάφερε, γιατί του έλειπαν κάποιες μικρές λεπτομέρειες.
Ο Τσάρλυ τις αναζητά και τις αναδεικνύει, με δεδομένο ότι οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους στα δύο ντέρμπι.
Η ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου της Σούπερ Λίγκας, που ξεκίνησε με την επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά απ' τη διακοπή για τις Εθνικές του Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε στο ντέρμπι της Καλογρέζας.
Βρίσκει τον ΠΑΟΚ στο +3 από Ολυμπιακό και ΑΕΚ και τους "ερυθρόλευκους" να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως γίνεται σε δύο συνεχόμενα ντέρμπι που βρήκαν τους αντιπάλους τους σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση, να έχουν συγκομιδή μόλις ένα βαθμό. Όποιος πιστεύει πως οι "ερυθρόλευκοι" στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και την ΆΕΚ πήραν μόλις 1 βαθμό από τους 6 που διεκδίκησαν αποκλειστικά από έλλειψη τύχης και είναι όλα "καλώς καμωμένα", δεν υπάρχει λόγος να πάει παρακάτω.
Πριν ξεκινήσω, θέλω να βάλω τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται σε μία κατάσταση που αξίζει να αναζητήσουμε ενόχους. Είναι μία καινούρια προσπάθεια, με ένα ρόστερ που άλλαξε σε απίστευτα μεγάλο ποσοστό στην διάρκεια του καλοκαιριού και κρατάμε σαν δεδομένο πως ο Μάρτινς πέτυχε πολύ γρήγορα να δημιουργήσει σύνολο, ποδοσφαιρικές αρχές και φέτος παρακολουθούμε έναν πολύ καλύτερο Ολυμπιακό από ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Έχουμε, όμως, ως δεδομένο και πως έπαιξε δύο ντέρμπι μέσα σε μία εβδομάδα με τους συνδιεκδικητές του πρωταθλήματος, βρήκε τον ΠΑΟΚ σε μία περίοδο που δεν είναι φορμαρισμένος και η αλήθεια είναι πως η ομάδα του Λουτσέσκου έπαιξε άθλια στο "Καραϊσκάκης", αντιμετώπισε μία ΑΕΚ με πολλές απουσίες, σε μία περίοδο που του έδινε πλεονέκτημα. Μια ΑΕΚ που δουλεύει με κοντό ρόστερ, με σοβαρές απουσίες, ενώ οι απώλειες συνεχίστηκαν και στην διάρκεια του αγώνα. Όμως σε αυτά τα δύο παιχνίδια η ομάδα του Μάρτινς αντί για 6 βαθμούς πήρε μόλις έναν.
Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να τρέχει έναν αρνητικό απολογισμό σε ντέρμπι, μέτρα ένα σερί εκτός έδρας παιχνιδιών απέναντι σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό που για το πρωτάθλημα έχει μία ισοπαλία και 6 ήττες στα τελευταία 7 εκτός έδρας ντέρμπι και έναν συνολικό απολογισμό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μία νίκη, μία ισοπαλία και 6 ήττες, ενώ έχει και δύο συνεχόμενους αποκλεισμούς από την ΑΕΚ για το κύπελλο. Στα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, θα μπορούσε πράγματι να πάρει το απόλυτο βαθμών, όμως του έλειψαν κάποιες λεπτομέρειες. Αυτές τις λεπτομέρειες αναζητάμε.
1. ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Τα δύο ντέρμπι έδειξαν στον Μάρτινς πως πρέπει να ψαχτεί στο κέντρο της άμυνας. Ο Μεριά έδειξε πως είναι αξιόπιστος, διαβάζει τις φάσεις και λειτουργεί σε πιο γρήγορο χρόνο. Δεν του ταιριάζει, όμως, να κάνει δίδυμο με έναν τόσο βαρύ ποδοσφαιριστή, όπως ο Βούκοβιτς. Από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού λείπει ή ενέργεια, η επιθετικότητα, η ένταση στο μαρκάρισμα. Ο στόπερ ο οποίος θα βγει και θα μαρκάρει ψηλά και θα σταματήσει την επίθεση πριν φθάσει η μπάλα στον αντίπαλο επιθετικό, που θα είναι ικανός να βγαίνει πρώτος στην μπάλα, θα μαρκάρει ψηλά, θα έχει ταχύτητα. Ασφαλώς και αυτή η κουβέντα δεν θα γινόταν αν υπήρχε κάποιος στόπερ υψηλής κλάσης. Αλλά βλέποντας πως ο Ολυμπιακός έχασε από τον ΠΑΟΚ, επειδή ο Βούκοβιτς, δεν μπόρεσε να στρίψει το σώμα του και κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα του Γιαννιώτη, σε μία φάση που το μοναδικό πράγμα που χρειαζόταν ήταν ευλυγισία, έχοντας στο μυαλό μας τον ερασιτεχνικό τρόπο που αμύνθηκε στο 88ο λεπτό με την ΑΕΚ, όταν άφησε τον Λαμπρόπουλο εντελώς μόνο του στην μικρή περιοχή, ενθυμούμενοι τα στόπερ του Ολυμπιακού στην εκτέλεση του Λιβάγια να κάνουν πίσω βήματα, γίνεται αντιληπτό πως χρειάζεται οπωσδήποτε να μπει περισσότερη αθλητικότητα.
Ο Σισέ κατηγορήθηκε για τα τρία τέρματα που δέχεται ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο. Πράγματι είναι ακατέργαστο παιδί, χρειάζεται βελτίωση, όταν όμως σου λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία, επιλέγεις αυτόν που τα έχει. Η αλήθεια είναι πως στο Μιλάνο, ο κύριος λόγος που κράτησε μέχρι το 70ό λεπτό ο Ολυμπιακός, ήταν ο Σισέ. Η στατιστική, άλλωστε, στο ημιχρόνιο, του είχε καταγράψει 10 σημαντικές επεμβάσεις μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού. Ο Σισέ μπορεί να κουμπώσει καλύτερα με τον Μεριά, από ότι οι Μιράντα, Βούκοβιτς, δίχως να σημαίνει πως αρκεί η παρουσία του για να λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται δουλειά, λάθη θα γίνουν, όμως ο Σισέ έχει τα προσόντα που λείπουν συνολικά από το κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού. Το επιχείρημα για τα λάθη με τη Μίλαν, δεν είναι σοβαρό, καθώς όλοι καταλαβαίνουμε πως δεν έχει στόπερ ο Ολυμπιακός για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πίεση της Μίλαν, ειδικά όταν το παιχνίδι πήγε σε γρήγορο ρυθμό και οι παίκτες του Μάρτινς αδικαιολόγητα παρασύρθηκαν σε ψηλά μέτρα. Η πραγματικότητα, άλλωστε, είναι πως αποκλειστικά προσωπική ευθύνη μόνο στο πρώτο γκολ έχει. Σε κάθε περίπτωση σε ένα δίδυμο Μεριά-Σισέ ο Ολυμπιακός μπορεί να επενδύσει, γιατί ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά τους και μέσα από δουλειά μπορεί να μειωθεί το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας.
2. ΔΙΔΥΜΟ ΑΞΟΝΑ
Εδώ πιστεύω πως άργησε αρκετά ο Μάρτινς. Έφαγε πολύ χρόνο στηρίζοντας έναν ποδοσφαιριστή που υπολείπεται σημαντικά στα "θέλω" της ομάδας. Διαβάζαμε για ανετοιμότητα των υπολοίπων ποδοσφαιριστών που θα μπορούσαν να έχουν μπει πιο γρήγορα στην ενδεκάδα. Τελικά ο Γκιλιέρμε που υποτίθεται δεν μπορούσε να πάρει χρόνο σε παιχνίδια πρωταθλήματος με υποδεέστερες ομάδες κρίθηκε έτοιμος να παίξει Πέμπτη-Κυριακή με Μίλαν και ΑΕΚ. Με τον τρόπο που χρησιμοποιεί τον Καμαρά ο Μάρτινς λείπει η έξτρα απειλή από τον άξονα, παίζει ο Καμαρά πιο ψηλά από το 6άρι, στην λογική να πιέσει και να πρεσάρει ψηλά και δεν υπάρχει το έξτρα πάτημα στην αντίπαλη περιοχή με κάθετη κίνηση που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη συνολική δημιουργία της ομάδας η να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα όταν πιέζει ο Ολυμπιακός, όπως έκανε ο Νάτχο στην Τρίπολη. Επίσης, ο Ολυμπιακός παίρνει πολύ λίγα πράγματα από τον Μπουχαλάκη σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, αμυντικό κομμάτι, δημιουργία, απειλή. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, ο Γκιλιέρμε που πήρε την θέση του, έκανε μεγάλη διάφορα στη θωράκιση. Έδειξε πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ο Καμαρά, όταν αποφασίζει να πιέζει ψηλά και αποδείχθηκε πως το πρόβλημα ανισορροπίας που παρατηρήθηκε, ήταν επειδή ο Μπουχαλάκης δεν κάλυπτε τακτικά σωστά τη θέση του.
Ο Ολυμπιακός, φυσικά, δεν πήρε συνολικά καλό βαθμό στον άξονα στο ΟΑΚΑ, επειδή δεν βρήκε το κράτημα μπάλας που χρειαζόταν και ένας από τους λόγους που μπόρεσε η ΑΕΚ, χωρίς να έχει τρόπο ορθολογικό να ανοίξει την άμυνα του να ισοφαρίσει, ήταν πως της δόθηκε αδικαιολόγητα μεγάλη κατοχή. Πιθανότατα να έπαιξε ρόλο, το γεγονός πως ο Γκιλιέρμε δεν είχε ρυθμό, κρίθηκε ξαφνικά έτοιμος να παίξει Πέμπτη-Κυριακή σε παιχνίδια υψηλού ρυθμού και πήγε να βγάλει την αποστολή του με τα βασικά, που σε αυτά πήρε καλό βαθμό. Αν συνυπολογίσουμε πως δίπλα του παίζει ο Καμαρά που δεν έχει σίγουρο κράτημα μπάλας, και μόνιμα θέλει ένταση και τρέξιμο για να την έχει στη δική του κατοχή, την άσχημη εικόνα του Χριστοδουλόπουλου και το μπλοκάρισμα που έκανε η ΑΕΚ στα άκρα, μπορούμε να καταλάβουμε και τον λόγο που έχασε την κατοχή και μπήκε βαθιά ο Ολυμπιακός στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, δίχως να δικαιολογείται από τα προβλήματα που του δημιουργούσε ο αντίπαλος.
Σηκώθηκε πολύ θόρυβος, που έχασε την κεφαλιά ο Γκιγιέρμε από τον Μπακασέτα και διάβασα μάλιστα πως δικαιώθηκε ο Μάρτινς που έβαζε τον Μπουχαλάκη. Δεν πιστεύω πως υπάρχει προπονητής ποδοσφαιρικής ομάδας που θυσιάζει τόσα πράγματα στη ροή του αγώνα, μόνο και μόνο για να δώσει ύψος στην ομάδα. Επίσης θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί στην τελευταία φάση να βρεθεί ο Γκιλιέρμε με τον Μπακασέτα, με ειδικό κοουτσάρισμα για συγκεκριμένες συνθήκες. Είσαι στο τέλος παίζεις ντέρμπι εκτός έδρας, έχεις χάσει -κακώς- μέτρα, τουλάχιστον φρόντισε τα μαρκαρίσματα. Κλείσε το παιχνίδι με τρία στόπερ, δεν είναι ντροπή. Συμφωνώ με τον Θέμη Καίσαρη που λέει πως την ΑΕΚ έπρεπε να την τελειώσει ο Ολυμπιακός μέσα από την δική του κατοχή, από την στιγμή όμως που δεν γινόταν, ας θωράκιζε την ομάδα του για να κλειδώσει το τρίποντο. Δεν έχει λογική να αναφέρουμε για δικαίωση Μάρτινς σχετικά με την επιμονή του στον Μπουχαλάκη, για μία φάση που βγήκε στο 90ό λεπτό, όταν σε όλο το παιχνίδι ο Γκιλιέρμε, από τακτικής άποψης έχει δώσει σεμινάριο και έχει αποτρέψει την ΑΕΚ να επιτεθεί από τον άξονα.
3. ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ
Ο Ολυμπιακός δεδομένα στα δύο ντέρμπι, δεν πήρε τα γκολ που άξιζε. Πίεσε πολύ τον ΠΑΟΚ, τον έβαλε βαθιά μέσα στην περιοχή του, κέρδισε πολλές μάχες στον αέρα, είχε τον δεξί του εξτρέμ να περνά όποτε θέλει τον αντίπαλο μπακ, όμως γκολ δεν βρήκε. Με την ΑΕΚ, δημιούργησε δύο τεράστιες ευκαιρίες, τις μεγαλύτερες του αγώνα, όμως, ο Χασάν την πρώτη την έστειλε στο δοκάρι, ο Φετφατζίδης εκτέλεσε απογοητευτικά στη δεύτερη. Σίγουρα το γεγονός πως με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ βρήκε ο Ολυμπιακός μόλις ένα τέρμα και αυτό με μαγική εκτέλεση του Φορτούνη, ήταν και αποτέλεσμα ατυχίας. Όμως είναι δεδομένο πως το ρόστερ του Ολυμπιακού δεν έχει τον φορ ο οποίος θα προσφέρει το εύκολο γκολ, άλλωστε με τον ΠΑΟΚ δημιουργήθηκαν πολλές τελικές για τον Χασάν, ο οποίος δεν τις έβαλε. Πρόκειται και για έναν επιθετικό, που συνολικά του ταιριάζει καλύτερα να μπαίνει όταν η αντίπαλη άμυνα είναι κουρασμένη και η ομάδα του μπορεί να φέρει τη μπάλα με μεγάλη συχνότητα στην αντίπαλη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο που την πραγματική βοήθεια την έφερε όταν μπήκε αλλαγή με τον Αστέρα και στην Νέα Σμύρνη. Ο Γκερέρο θέλει μέτρα και χώρο, κάνει πολλά χρήσιμα πράγματα, αλλά μόνο μία ματιά στο βιογραφικό του δείχνει πως δεν μπορεί να πάρει τον αριθμό τερμάτων που χρειάζεται από αυτόν μία ομάδα που θέλει να κατακτήσει πρωτάθλημα. Ειδικά το φετινό που χρειάζεται μεγάλο ποσοστό κερδισμένων βαθμών για να το πετύχεις.
4. ΝΤΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
Ο Ολυμπιακός φαίνεται πως δεν έχει, όπως όλα τα περασμένα χρόνια, κάποιον φορ που θα διεκδικήσει να βγει πρώτος σκόρερ και μοιραία θα πρέπει το σκοράρισμα να το αναζητήσει από αλλού. Χρειάζεται γκολ με στημένα από τα στόπερ. Η αλήθεια είναι πως το έψαξε, αλλά δεν ήρθαν, έβγαλε πολλές φορές στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ τον Μερία με στημένο μέσα στην περιοχή, δεν πήρε καλή εκτέλεση. Πάνω από όλα χρειάζεται πολλά γκολ από τους περιφερειακούς επιθετικούς. Ειδικά όταν στον γήπεδο είναι ο ευφυής ποδοσφαιρικά Γκερέρο, που έχει την ικανότητα, να αλλάζει θέσεις να τραβά εκτός περιοχής τα αντίπαλα στόπερ και διαθέτει πολύ καλή πάσα. Είναι δεδομένο πως θα είναι περισσότερες οι καθαρές ευκαιρίες που θα βγουν για τους τρεις παίκτες που κινούνται πίσω από τον φορ, άλλωστε αν ο Φετφατζίδης έκανε ένα νορμάλ τελείωμα, ο Ολυμπιακός θα είχε κερδίσει την ΑΕΚ.
Αν αφήσουμε αυτήν την φάση σε αυτό το κομμάτι, στα πρόσφατα ντέρμπι έπαιξαν ρόλο δύο παράγοντες. Ο Ποντένσε που έκανε όργια απέναντι στον Βιεϊρίνια, δεν έχει το γκολ και προτιμά να δημιουργεί προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες του. Το λέω γιατί έβγαζε τόσο εύκολα και τόσο συχνά πλεονέκτημα απέναντι στον συμπατριώτη του, που θα μπορούσε να πάρει το παιχνίδι μόνος του, όμως ήταν φανερό πως πάντοτε έψαχνε να την βάλει κάποιος άλλος στα δίχτυα και συνολικά μοιάζει ο βαθμός του στην αποτελεσματικότητα, στην τελική εκτέλεση να είναι σαφώς πιο χαμηλός από ότι στα υπόλοιπα επιθετικά και δημιουργικά κομμάτια του παιχνιδιού του. Υπενθυμίζοντας πως ο Μάρτινς χρησιμοποιεί τον Καμαρά στο "8" καταλήγουμε πως ο Ολυμπιακός, για να είναι παραγωγικός χρειάζεται μεγάλους αριθμούς και καλά παιχνίδια από Χριστοδουλόπουλο, Φορτούνη. Η άσχημη κατάσταση που βρέθηκε ο Λάζαρος στα δύο ντέρμπι, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, ήταν μία από τις αιτίες που ο Ολυμπιακός πήρε μόλις έναν από τους 6 βαθμούς που διεκδίκησε και ήταν στο χέρι του να πάρει στα δύο ντέρμπι. Ο φετινός Ολυμπιακός χρειάζεται δημιουργία και γκολ από τους Φορτούνη και Χριστοδουλόπουλο, στα δύο ντέρμπι τα είχε όλα μόνο από τον Φορτούνη και δεν έφθασαν.
5. ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ
Στην ίδια λογική της αναζήτησης των λεπτομερειών που δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να πάρει δύο νίκες σε δύο ματς που ήταν ανώτερος, μπαίνει και το κοουτσάρισμα του Μάρτινς. Να σημειώσω πως ο προπονητής πρέπει να κρίνεται κυρίως από την συνολική εικόνα της ομάδας που παρουσιάζει, αρχές, κανόνες, σύνολο και σε αυτό το κομμάτι πέτυχε να βάλει σημαντικά στοιχεία σε ένα καινούριο ρόστερ και σε μεγάλο βαθμό να παρουσιάσει μία ομάδα που δικαιούταν να κερδίσει και τα δύο ντέρμπι. Ψάχνοντας λοιπόν, όπως σε όλο το κείμενο, τις μικρές λεπτομέρειες που δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να κερδίσει δικά του παιχνίδια, μέσα σε αυτές ήταν και κάποιες αποφάσεις του Μαρτινς. Παρατηρείται μία παράξενη χρησιμοποίηση των δύο φορ.
Ο Γκερέρο πήρε όλα τα "μικρά" παιχνίδια και ειδικά στο παιχνίδι με τον Αστέρα, που είναι η ομάδα που μπορεί να αμυνθεί με επιτυχία και ένταση σε χαμηλά μέτρα, φάνηκε πως ο τρόπος που κινείται αφήνει εντελώς άδεια την αντίπαλη περιοχή. Στα ντέρμπι, όμως ο αντίπαλος αμύνεται πιο ψηλά, τα στόπερ βγαίνουν εκτός περιοχής και θέλουν παίξουν, το κύριο όπλο στην πίεση είναι ο Γκερέρο, που επίσης έχει την ικανότητα να καλύψει μέτρα με ταχύτητα. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, από το 25ο λεπτό δεν απειλήθηκε πραγματικά. Έβλεπε τον αντίπαλο του να χάνει παίκτες και στην πραγματικότητα τις αντεπιθέσεις που θα έπρεπε δεν τις έβγαλε. Ασφαλώς και ένας από τους λόγους είναι πως ο Χασάν δεν καλύπτει το γήπεδο τόσο εύκολα όσο θα το κάλυπτε ο Γκερέρο. Επίσης ο Ισπανός είναι ό,τι καλύτερο έχει εμφανιστεί στην χώρα μας στη διαρκή πίεση στα αντίπαλα στόπερ κάτι που έχει μεγαλύτερο νόημα να το ψάξεις στα ντέρμπι απ' ότι στα παιχνίδια με ομάδες που τα στόπερ παίζουν χαμηλά και δεν επιδιώκουν να κάνουν παιχνίδι.
Επίσης, είδαμε δύο συνεχόμενα παιχνίδια, βάζοντας μέσα και την Μίλαν που ο Μάρτινς δεν τα κοούτσαρε, υπό την έννοια ότι δεν επενέβη δραστικά. Κέρδιζε την Μίλαν, έπαιζε με ενδεκάδα που δεν είχε ρυθμό, ο Γκατούζο άλλαξε τακτική, έβαλε τους Τσαλχάνογλου, Κουτρόνε κατέβασε τα δικά του μέτρα και άφησε μπάλα στον Ολυμπιακό για να μπορέσει να χτυπήσει στον χώρο. Όλα αυτά δεν είχαν αντίδραση από τον πάγκο. Όπως δεν αντέδρασε στο διάστημα που αντί να "σκοτώσει" ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ, της έδωσε ασφαλή κατοχή και της επέτρεψε να κερδίσει μέτρα. Μέσα σε όλα αυτά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αδικαιολόγητη από την εικόνα του Φορτούνη επιμονή του Μάρτινς να τον κάνει σε όλα τα παιχνίδια αλλαγή.
Το ποδόσφαιρο είναι σε μεγάλο βαθμό και ένα άθλημα συγκυριών όσο αφορά το προσωρινό αποτέλεσμα. Στην πορεία, αν έχεις δημιουργήσει βάσεις, αλλά δεν έρχεται το αποτέλεσμα, πρέπει να βρεις το πρόβλημα και να συνεχίσεις να δουλεύεις σωστά. Η κατάσταση στον Ολυμπιακό δεν είναι χαοτική, ασφαλώς και με λίγη τύχη θα μπορούσαν ακόμα και τα δύο ντέρμπι να έχουν κερδηθεί, όμως υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να διορθωθούν ώστε να μπορεί να παίρνει στο γήπεδο αυτά που δικαιούται. Και η αλήθεια είναι πως πήρε μόλις έναν βαθμό, απέναντι σε δύο ομάδες που προσφέρονταν για να τις κερδίσει.
sport24.gr
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Τσάρλυ τις αναζητά και τις αναδεικνύει, με δεδομένο ότι οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους στα δύο ντέρμπι.
Η ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου της Σούπερ Λίγκας, που ξεκίνησε με την επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά απ' τη διακοπή για τις Εθνικές του Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε στο ντέρμπι της Καλογρέζας.
Βρίσκει τον ΠΑΟΚ στο +3 από Ολυμπιακό και ΑΕΚ και τους "ερυθρόλευκους" να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως γίνεται σε δύο συνεχόμενα ντέρμπι που βρήκαν τους αντιπάλους τους σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση, να έχουν συγκομιδή μόλις ένα βαθμό. Όποιος πιστεύει πως οι "ερυθρόλευκοι" στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και την ΆΕΚ πήραν μόλις 1 βαθμό από τους 6 που διεκδίκησαν αποκλειστικά από έλλειψη τύχης και είναι όλα "καλώς καμωμένα", δεν υπάρχει λόγος να πάει παρακάτω.
Πριν ξεκινήσω, θέλω να βάλω τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται σε μία κατάσταση που αξίζει να αναζητήσουμε ενόχους. Είναι μία καινούρια προσπάθεια, με ένα ρόστερ που άλλαξε σε απίστευτα μεγάλο ποσοστό στην διάρκεια του καλοκαιριού και κρατάμε σαν δεδομένο πως ο Μάρτινς πέτυχε πολύ γρήγορα να δημιουργήσει σύνολο, ποδοσφαιρικές αρχές και φέτος παρακολουθούμε έναν πολύ καλύτερο Ολυμπιακό από ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Έχουμε, όμως, ως δεδομένο και πως έπαιξε δύο ντέρμπι μέσα σε μία εβδομάδα με τους συνδιεκδικητές του πρωταθλήματος, βρήκε τον ΠΑΟΚ σε μία περίοδο που δεν είναι φορμαρισμένος και η αλήθεια είναι πως η ομάδα του Λουτσέσκου έπαιξε άθλια στο "Καραϊσκάκης", αντιμετώπισε μία ΑΕΚ με πολλές απουσίες, σε μία περίοδο που του έδινε πλεονέκτημα. Μια ΑΕΚ που δουλεύει με κοντό ρόστερ, με σοβαρές απουσίες, ενώ οι απώλειες συνεχίστηκαν και στην διάρκεια του αγώνα. Όμως σε αυτά τα δύο παιχνίδια η ομάδα του Μάρτινς αντί για 6 βαθμούς πήρε μόλις έναν.
Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να τρέχει έναν αρνητικό απολογισμό σε ντέρμπι, μέτρα ένα σερί εκτός έδρας παιχνιδιών απέναντι σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό που για το πρωτάθλημα έχει μία ισοπαλία και 6 ήττες στα τελευταία 7 εκτός έδρας ντέρμπι και έναν συνολικό απολογισμό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μία νίκη, μία ισοπαλία και 6 ήττες, ενώ έχει και δύο συνεχόμενους αποκλεισμούς από την ΑΕΚ για το κύπελλο. Στα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, θα μπορούσε πράγματι να πάρει το απόλυτο βαθμών, όμως του έλειψαν κάποιες λεπτομέρειες. Αυτές τις λεπτομέρειες αναζητάμε.
1. ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Τα δύο ντέρμπι έδειξαν στον Μάρτινς πως πρέπει να ψαχτεί στο κέντρο της άμυνας. Ο Μεριά έδειξε πως είναι αξιόπιστος, διαβάζει τις φάσεις και λειτουργεί σε πιο γρήγορο χρόνο. Δεν του ταιριάζει, όμως, να κάνει δίδυμο με έναν τόσο βαρύ ποδοσφαιριστή, όπως ο Βούκοβιτς. Από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού λείπει ή ενέργεια, η επιθετικότητα, η ένταση στο μαρκάρισμα. Ο στόπερ ο οποίος θα βγει και θα μαρκάρει ψηλά και θα σταματήσει την επίθεση πριν φθάσει η μπάλα στον αντίπαλο επιθετικό, που θα είναι ικανός να βγαίνει πρώτος στην μπάλα, θα μαρκάρει ψηλά, θα έχει ταχύτητα. Ασφαλώς και αυτή η κουβέντα δεν θα γινόταν αν υπήρχε κάποιος στόπερ υψηλής κλάσης. Αλλά βλέποντας πως ο Ολυμπιακός έχασε από τον ΠΑΟΚ, επειδή ο Βούκοβιτς, δεν μπόρεσε να στρίψει το σώμα του και κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα του Γιαννιώτη, σε μία φάση που το μοναδικό πράγμα που χρειαζόταν ήταν ευλυγισία, έχοντας στο μυαλό μας τον ερασιτεχνικό τρόπο που αμύνθηκε στο 88ο λεπτό με την ΑΕΚ, όταν άφησε τον Λαμπρόπουλο εντελώς μόνο του στην μικρή περιοχή, ενθυμούμενοι τα στόπερ του Ολυμπιακού στην εκτέλεση του Λιβάγια να κάνουν πίσω βήματα, γίνεται αντιληπτό πως χρειάζεται οπωσδήποτε να μπει περισσότερη αθλητικότητα.
Ο Σισέ κατηγορήθηκε για τα τρία τέρματα που δέχεται ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο. Πράγματι είναι ακατέργαστο παιδί, χρειάζεται βελτίωση, όταν όμως σου λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία, επιλέγεις αυτόν που τα έχει. Η αλήθεια είναι πως στο Μιλάνο, ο κύριος λόγος που κράτησε μέχρι το 70ό λεπτό ο Ολυμπιακός, ήταν ο Σισέ. Η στατιστική, άλλωστε, στο ημιχρόνιο, του είχε καταγράψει 10 σημαντικές επεμβάσεις μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού. Ο Σισέ μπορεί να κουμπώσει καλύτερα με τον Μεριά, από ότι οι Μιράντα, Βούκοβιτς, δίχως να σημαίνει πως αρκεί η παρουσία του για να λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται δουλειά, λάθη θα γίνουν, όμως ο Σισέ έχει τα προσόντα που λείπουν συνολικά από το κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού. Το επιχείρημα για τα λάθη με τη Μίλαν, δεν είναι σοβαρό, καθώς όλοι καταλαβαίνουμε πως δεν έχει στόπερ ο Ολυμπιακός για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πίεση της Μίλαν, ειδικά όταν το παιχνίδι πήγε σε γρήγορο ρυθμό και οι παίκτες του Μάρτινς αδικαιολόγητα παρασύρθηκαν σε ψηλά μέτρα. Η πραγματικότητα, άλλωστε, είναι πως αποκλειστικά προσωπική ευθύνη μόνο στο πρώτο γκολ έχει. Σε κάθε περίπτωση σε ένα δίδυμο Μεριά-Σισέ ο Ολυμπιακός μπορεί να επενδύσει, γιατί ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά τους και μέσα από δουλειά μπορεί να μειωθεί το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας.
2. ΔΙΔΥΜΟ ΑΞΟΝΑ
Εδώ πιστεύω πως άργησε αρκετά ο Μάρτινς. Έφαγε πολύ χρόνο στηρίζοντας έναν ποδοσφαιριστή που υπολείπεται σημαντικά στα "θέλω" της ομάδας. Διαβάζαμε για ανετοιμότητα των υπολοίπων ποδοσφαιριστών που θα μπορούσαν να έχουν μπει πιο γρήγορα στην ενδεκάδα. Τελικά ο Γκιλιέρμε που υποτίθεται δεν μπορούσε να πάρει χρόνο σε παιχνίδια πρωταθλήματος με υποδεέστερες ομάδες κρίθηκε έτοιμος να παίξει Πέμπτη-Κυριακή με Μίλαν και ΑΕΚ. Με τον τρόπο που χρησιμοποιεί τον Καμαρά ο Μάρτινς λείπει η έξτρα απειλή από τον άξονα, παίζει ο Καμαρά πιο ψηλά από το 6άρι, στην λογική να πιέσει και να πρεσάρει ψηλά και δεν υπάρχει το έξτρα πάτημα στην αντίπαλη περιοχή με κάθετη κίνηση που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη συνολική δημιουργία της ομάδας η να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα όταν πιέζει ο Ολυμπιακός, όπως έκανε ο Νάτχο στην Τρίπολη. Επίσης, ο Ολυμπιακός παίρνει πολύ λίγα πράγματα από τον Μπουχαλάκη σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, αμυντικό κομμάτι, δημιουργία, απειλή. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, ο Γκιλιέρμε που πήρε την θέση του, έκανε μεγάλη διάφορα στη θωράκιση. Έδειξε πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ο Καμαρά, όταν αποφασίζει να πιέζει ψηλά και αποδείχθηκε πως το πρόβλημα ανισορροπίας που παρατηρήθηκε, ήταν επειδή ο Μπουχαλάκης δεν κάλυπτε τακτικά σωστά τη θέση του.
Ο Ολυμπιακός, φυσικά, δεν πήρε συνολικά καλό βαθμό στον άξονα στο ΟΑΚΑ, επειδή δεν βρήκε το κράτημα μπάλας που χρειαζόταν και ένας από τους λόγους που μπόρεσε η ΑΕΚ, χωρίς να έχει τρόπο ορθολογικό να ανοίξει την άμυνα του να ισοφαρίσει, ήταν πως της δόθηκε αδικαιολόγητα μεγάλη κατοχή. Πιθανότατα να έπαιξε ρόλο, το γεγονός πως ο Γκιλιέρμε δεν είχε ρυθμό, κρίθηκε ξαφνικά έτοιμος να παίξει Πέμπτη-Κυριακή σε παιχνίδια υψηλού ρυθμού και πήγε να βγάλει την αποστολή του με τα βασικά, που σε αυτά πήρε καλό βαθμό. Αν συνυπολογίσουμε πως δίπλα του παίζει ο Καμαρά που δεν έχει σίγουρο κράτημα μπάλας, και μόνιμα θέλει ένταση και τρέξιμο για να την έχει στη δική του κατοχή, την άσχημη εικόνα του Χριστοδουλόπουλου και το μπλοκάρισμα που έκανε η ΑΕΚ στα άκρα, μπορούμε να καταλάβουμε και τον λόγο που έχασε την κατοχή και μπήκε βαθιά ο Ολυμπιακός στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, δίχως να δικαιολογείται από τα προβλήματα που του δημιουργούσε ο αντίπαλος.
Σηκώθηκε πολύ θόρυβος, που έχασε την κεφαλιά ο Γκιγιέρμε από τον Μπακασέτα και διάβασα μάλιστα πως δικαιώθηκε ο Μάρτινς που έβαζε τον Μπουχαλάκη. Δεν πιστεύω πως υπάρχει προπονητής ποδοσφαιρικής ομάδας που θυσιάζει τόσα πράγματα στη ροή του αγώνα, μόνο και μόνο για να δώσει ύψος στην ομάδα. Επίσης θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί στην τελευταία φάση να βρεθεί ο Γκιλιέρμε με τον Μπακασέτα, με ειδικό κοουτσάρισμα για συγκεκριμένες συνθήκες. Είσαι στο τέλος παίζεις ντέρμπι εκτός έδρας, έχεις χάσει -κακώς- μέτρα, τουλάχιστον φρόντισε τα μαρκαρίσματα. Κλείσε το παιχνίδι με τρία στόπερ, δεν είναι ντροπή. Συμφωνώ με τον Θέμη Καίσαρη που λέει πως την ΑΕΚ έπρεπε να την τελειώσει ο Ολυμπιακός μέσα από την δική του κατοχή, από την στιγμή όμως που δεν γινόταν, ας θωράκιζε την ομάδα του για να κλειδώσει το τρίποντο. Δεν έχει λογική να αναφέρουμε για δικαίωση Μάρτινς σχετικά με την επιμονή του στον Μπουχαλάκη, για μία φάση που βγήκε στο 90ό λεπτό, όταν σε όλο το παιχνίδι ο Γκιλιέρμε, από τακτικής άποψης έχει δώσει σεμινάριο και έχει αποτρέψει την ΑΕΚ να επιτεθεί από τον άξονα.
3. ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ
Ο Ολυμπιακός δεδομένα στα δύο ντέρμπι, δεν πήρε τα γκολ που άξιζε. Πίεσε πολύ τον ΠΑΟΚ, τον έβαλε βαθιά μέσα στην περιοχή του, κέρδισε πολλές μάχες στον αέρα, είχε τον δεξί του εξτρέμ να περνά όποτε θέλει τον αντίπαλο μπακ, όμως γκολ δεν βρήκε. Με την ΑΕΚ, δημιούργησε δύο τεράστιες ευκαιρίες, τις μεγαλύτερες του αγώνα, όμως, ο Χασάν την πρώτη την έστειλε στο δοκάρι, ο Φετφατζίδης εκτέλεσε απογοητευτικά στη δεύτερη. Σίγουρα το γεγονός πως με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ βρήκε ο Ολυμπιακός μόλις ένα τέρμα και αυτό με μαγική εκτέλεση του Φορτούνη, ήταν και αποτέλεσμα ατυχίας. Όμως είναι δεδομένο πως το ρόστερ του Ολυμπιακού δεν έχει τον φορ ο οποίος θα προσφέρει το εύκολο γκολ, άλλωστε με τον ΠΑΟΚ δημιουργήθηκαν πολλές τελικές για τον Χασάν, ο οποίος δεν τις έβαλε. Πρόκειται και για έναν επιθετικό, που συνολικά του ταιριάζει καλύτερα να μπαίνει όταν η αντίπαλη άμυνα είναι κουρασμένη και η ομάδα του μπορεί να φέρει τη μπάλα με μεγάλη συχνότητα στην αντίπαλη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο που την πραγματική βοήθεια την έφερε όταν μπήκε αλλαγή με τον Αστέρα και στην Νέα Σμύρνη. Ο Γκερέρο θέλει μέτρα και χώρο, κάνει πολλά χρήσιμα πράγματα, αλλά μόνο μία ματιά στο βιογραφικό του δείχνει πως δεν μπορεί να πάρει τον αριθμό τερμάτων που χρειάζεται από αυτόν μία ομάδα που θέλει να κατακτήσει πρωτάθλημα. Ειδικά το φετινό που χρειάζεται μεγάλο ποσοστό κερδισμένων βαθμών για να το πετύχεις.
4. ΝΤΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
Ο Ολυμπιακός φαίνεται πως δεν έχει, όπως όλα τα περασμένα χρόνια, κάποιον φορ που θα διεκδικήσει να βγει πρώτος σκόρερ και μοιραία θα πρέπει το σκοράρισμα να το αναζητήσει από αλλού. Χρειάζεται γκολ με στημένα από τα στόπερ. Η αλήθεια είναι πως το έψαξε, αλλά δεν ήρθαν, έβγαλε πολλές φορές στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ τον Μερία με στημένο μέσα στην περιοχή, δεν πήρε καλή εκτέλεση. Πάνω από όλα χρειάζεται πολλά γκολ από τους περιφερειακούς επιθετικούς. Ειδικά όταν στον γήπεδο είναι ο ευφυής ποδοσφαιρικά Γκερέρο, που έχει την ικανότητα, να αλλάζει θέσεις να τραβά εκτός περιοχής τα αντίπαλα στόπερ και διαθέτει πολύ καλή πάσα. Είναι δεδομένο πως θα είναι περισσότερες οι καθαρές ευκαιρίες που θα βγουν για τους τρεις παίκτες που κινούνται πίσω από τον φορ, άλλωστε αν ο Φετφατζίδης έκανε ένα νορμάλ τελείωμα, ο Ολυμπιακός θα είχε κερδίσει την ΑΕΚ.
Αν αφήσουμε αυτήν την φάση σε αυτό το κομμάτι, στα πρόσφατα ντέρμπι έπαιξαν ρόλο δύο παράγοντες. Ο Ποντένσε που έκανε όργια απέναντι στον Βιεϊρίνια, δεν έχει το γκολ και προτιμά να δημιουργεί προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες του. Το λέω γιατί έβγαζε τόσο εύκολα και τόσο συχνά πλεονέκτημα απέναντι στον συμπατριώτη του, που θα μπορούσε να πάρει το παιχνίδι μόνος του, όμως ήταν φανερό πως πάντοτε έψαχνε να την βάλει κάποιος άλλος στα δίχτυα και συνολικά μοιάζει ο βαθμός του στην αποτελεσματικότητα, στην τελική εκτέλεση να είναι σαφώς πιο χαμηλός από ότι στα υπόλοιπα επιθετικά και δημιουργικά κομμάτια του παιχνιδιού του. Υπενθυμίζοντας πως ο Μάρτινς χρησιμοποιεί τον Καμαρά στο "8" καταλήγουμε πως ο Ολυμπιακός, για να είναι παραγωγικός χρειάζεται μεγάλους αριθμούς και καλά παιχνίδια από Χριστοδουλόπουλο, Φορτούνη. Η άσχημη κατάσταση που βρέθηκε ο Λάζαρος στα δύο ντέρμπι, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, ήταν μία από τις αιτίες που ο Ολυμπιακός πήρε μόλις έναν από τους 6 βαθμούς που διεκδίκησε και ήταν στο χέρι του να πάρει στα δύο ντέρμπι. Ο φετινός Ολυμπιακός χρειάζεται δημιουργία και γκολ από τους Φορτούνη και Χριστοδουλόπουλο, στα δύο ντέρμπι τα είχε όλα μόνο από τον Φορτούνη και δεν έφθασαν.
5. ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ
Στην ίδια λογική της αναζήτησης των λεπτομερειών που δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να πάρει δύο νίκες σε δύο ματς που ήταν ανώτερος, μπαίνει και το κοουτσάρισμα του Μάρτινς. Να σημειώσω πως ο προπονητής πρέπει να κρίνεται κυρίως από την συνολική εικόνα της ομάδας που παρουσιάζει, αρχές, κανόνες, σύνολο και σε αυτό το κομμάτι πέτυχε να βάλει σημαντικά στοιχεία σε ένα καινούριο ρόστερ και σε μεγάλο βαθμό να παρουσιάσει μία ομάδα που δικαιούταν να κερδίσει και τα δύο ντέρμπι. Ψάχνοντας λοιπόν, όπως σε όλο το κείμενο, τις μικρές λεπτομέρειες που δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να κερδίσει δικά του παιχνίδια, μέσα σε αυτές ήταν και κάποιες αποφάσεις του Μαρτινς. Παρατηρείται μία παράξενη χρησιμοποίηση των δύο φορ.
Ο Γκερέρο πήρε όλα τα "μικρά" παιχνίδια και ειδικά στο παιχνίδι με τον Αστέρα, που είναι η ομάδα που μπορεί να αμυνθεί με επιτυχία και ένταση σε χαμηλά μέτρα, φάνηκε πως ο τρόπος που κινείται αφήνει εντελώς άδεια την αντίπαλη περιοχή. Στα ντέρμπι, όμως ο αντίπαλος αμύνεται πιο ψηλά, τα στόπερ βγαίνουν εκτός περιοχής και θέλουν παίξουν, το κύριο όπλο στην πίεση είναι ο Γκερέρο, που επίσης έχει την ικανότητα να καλύψει μέτρα με ταχύτητα. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, από το 25ο λεπτό δεν απειλήθηκε πραγματικά. Έβλεπε τον αντίπαλο του να χάνει παίκτες και στην πραγματικότητα τις αντεπιθέσεις που θα έπρεπε δεν τις έβγαλε. Ασφαλώς και ένας από τους λόγους είναι πως ο Χασάν δεν καλύπτει το γήπεδο τόσο εύκολα όσο θα το κάλυπτε ο Γκερέρο. Επίσης ο Ισπανός είναι ό,τι καλύτερο έχει εμφανιστεί στην χώρα μας στη διαρκή πίεση στα αντίπαλα στόπερ κάτι που έχει μεγαλύτερο νόημα να το ψάξεις στα ντέρμπι απ' ότι στα παιχνίδια με ομάδες που τα στόπερ παίζουν χαμηλά και δεν επιδιώκουν να κάνουν παιχνίδι.
Επίσης, είδαμε δύο συνεχόμενα παιχνίδια, βάζοντας μέσα και την Μίλαν που ο Μάρτινς δεν τα κοούτσαρε, υπό την έννοια ότι δεν επενέβη δραστικά. Κέρδιζε την Μίλαν, έπαιζε με ενδεκάδα που δεν είχε ρυθμό, ο Γκατούζο άλλαξε τακτική, έβαλε τους Τσαλχάνογλου, Κουτρόνε κατέβασε τα δικά του μέτρα και άφησε μπάλα στον Ολυμπιακό για να μπορέσει να χτυπήσει στον χώρο. Όλα αυτά δεν είχαν αντίδραση από τον πάγκο. Όπως δεν αντέδρασε στο διάστημα που αντί να "σκοτώσει" ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ, της έδωσε ασφαλή κατοχή και της επέτρεψε να κερδίσει μέτρα. Μέσα σε όλα αυτά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αδικαιολόγητη από την εικόνα του Φορτούνη επιμονή του Μάρτινς να τον κάνει σε όλα τα παιχνίδια αλλαγή.
Το ποδόσφαιρο είναι σε μεγάλο βαθμό και ένα άθλημα συγκυριών όσο αφορά το προσωρινό αποτέλεσμα. Στην πορεία, αν έχεις δημιουργήσει βάσεις, αλλά δεν έρχεται το αποτέλεσμα, πρέπει να βρεις το πρόβλημα και να συνεχίσεις να δουλεύεις σωστά. Η κατάσταση στον Ολυμπιακό δεν είναι χαοτική, ασφαλώς και με λίγη τύχη θα μπορούσαν ακόμα και τα δύο ντέρμπι να έχουν κερδηθεί, όμως υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να διορθωθούν ώστε να μπορεί να παίρνει στο γήπεδο αυτά που δικαιούται. Και η αλήθεια είναι πως πήρε μόλις έναν βαθμό, απέναντι σε δύο ομάδες που προσφέρονταν για να τις κερδίσει.
sport24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: