Ανατρέπovται όλα; «Μίλnσαν» οι εξετάσεις του Βασίλη Καλογήρου – Τι βρέθnκε

Οι τοξικολογικές εξετάσεις του Βασίλη Καλογήρου μίλησαν...

Ανατρέπovται όλα; «Μίλnσαν» οι εξετάσεις του Βασίλη Καλογήρου - Τι βρέθnκε

Η αποκάλυψη των τοξικολογικών εξετάσεων του Βασίλη Καλογήρου φωτίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τα αίτια του θανάτου του.

Ολανζαπίνη στο αίμα και στα ούρα του 39χρονου

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Live News, στις τοξικολογικές εξετάσεις του Βασίλη Καλογήρου ανιχνεύθηκε η δραστική ουσία ολανζαπίνη (Zyprexa) τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα του. Ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή, ανέφερε ότι η ουσία βρισκόταν σε διαδικασία απέκκρισης. Όπως εξήγησε, αυτό υποδηλώνει ότι ο 39χρονος είχε καταναλώσει το φάρμακο περίπου μία ημέρα πριν εξαφανιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Επιπλέον, εκτιμάται ότι δεν έζησε περισσότερο από δύο ημέρες μετά τη λήψη του.

Τι είναι η ολανζεπίνη;

Η ολανζαπίνη, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Zyprexa μεταξύ άλλων, είναι άτυπο αντιψυχωτικό που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Για τη σχιζοφρένεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για στην έναρξη της νόσου όσο και για τη μακροχρόνια συντήρηση. Λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση σε μυ.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, διαταραχές κίνησης, ζάλη, αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα και ξηροστομία. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν χαμηλή αρτηριακή πίεση με στάση, αλλεργικές αντιδράσεις, κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, επιληπτικές κρίσεις, γυναικομαστία, στυτική δυσλειτουργία και όψιμη δυσκινησία. Σε ηλικιωμένα άτομα με άνοια, η χρήση του αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου. Η χρήση στο τελευταίο μέρος της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της κίνησης στο μωρό για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση. Αν και ο τρόπος λειτουργίας του δεν είναι απολύτως σαφής, αποκλείει τους υποδοχείς της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.

Η ολανζαπίνη κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1971 και εγκρίθηκε για ιατρική χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1996. Διατίθεται ως γενόσημο φάρμακο. Το 2017, ήταν η 239η πιο συχνά συνταγογραφούμενη φαρμακευτική ουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερες από δύο εκατομμύρια συνταγές.

Ιατρικές χρήσεις

Σχιζοφρένεια

Η ψυχιατρική αγωγή πρώτης γραμμής για τη σχιζοφρένεια είναι τα αντιψυχωσικά φάρμακα, και η ολανζαπίνη να είναι ένα τέτοιο φάρμακο. Η ολανζαπίνη φαίνεται να είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας, στη θεραπεία οξέων υποτροπών και στη θεραπεία κατά την έναρξη της σχιζοφρένειας. Ωστόσο, η χρησιμότητα της θεραπείας συντήρησης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς περισσότερα από τα μισά άτομα στις δοκιμές εγκατέλειψαν πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των έξι εβδομάδων. Η θεραπεία με ολανζαπίνη (όπως και με κλοζαπίνη) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα αντιψυχωσικά φάρμακα δεύτερης γενιάς που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας, η Βρετανική Ένωση Ψυχοφαρμακολογίας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εταιρειών Βιολογικής Ψυχιατρικής υποδεικνύουν ότι υπάρχει μικρή διαφορά στην αποτελεσματικότητα μεταξύ των αντιψυχωσικών στην πρόληψη της υποτροπής και συνιστούν η επιλογή των αντιψυχωσικών να γίνει με βάση την προτίμηση ενός ατόμου και το προφίλ παρενεργειών του φαρμάκου. Η αμερικανική υπηρεσία για την έρευνα και την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ολανζαπίνη δεν διαφέρει από την αλοπεριδόλη στη θεραπεία των θετικών συμπτωμάτων και γενικής ψυχοπαθολογίας ή στη συνολική αξιολόγηση της νόσου, αλλά ότι είναι ανώτερη για τη θεραπεία αρνητικών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.Έχει μικρότερο κίνδυνο πρόκλησης διαταραχών κίνησης από τα τυπικά αντιψυχωσικά.

Σε μια σύγκριση 15 αντιψυχωσικών φαρμάκων για τη σχιζοφρένεια το 2013, η ολανζαπίνη κατατάχθηκε τρίτη στην αποτελεσματικότητα. Ήταν 5% πιο αποτελεσματική από τη ρισπεριδόνη (4η), 24-27% πιο αποτελεσματική από την αλοπεριδόλη, την κουετιαπίνη και την αριπιπραζόλη και 33% λιγότερο αποτελεσματική από την κλοζαπίνη (1η). Μια ανασκόπηση του 2013 για το πρώτο επεισόδιο σχιζοφρένειας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ολανζαπίνη είναι ανώτερη από την αλοπεριδόλη όσον αφορά το ποσοστό διακοπής και τη βραχυπρόθεσμη μείωση των συμπτωμάτων, το ποσοστό απόκρισης, τα αρνητικά συμπτώματα, την κατάθλιψη, τη γνωστική λειτουργία, τη διακοπή λόγω κακής αποτελεσματικότητας και τη μακροπρόθεσμη υποτροπή, αλλά όχι στα θετικά συμπτώματα. Αντίθετα, τα αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς έδειξαν υπεροχή έναντι των αντιψυχωσικών πρώτης γενιάς μόνο έναντι της διακοπής, των αρνητικών συμπτωμάτων (με πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις μελέτες των φαρμακευτικών σε σχέση τις κυβερνητικές μελέτες) και τη γνωστική λειτουργία. Η ολανζαπίνη προκάλεσε λιγότερες εξωπυραμιδικές παρενέργειες και λιγότερη ακαθησία, αλλά προκάλεσε σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση βάρους, αύξηση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στον ορό σε σχέση την αλοπεριδόλη.Μια ανασκόπηση του 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των 10 άτυπων αντιψυχωσικών, μόνο η κλοζαπίνη, η ολανζαπίνη και η ρισπεριδόνη ήταν καλύτερες από τα αντιψυχωσικά πρώτης γενιάς. Μια συστηματική ανασκόπηση του Cochrane το 2010 διαπίστωσε ότι η ολανζαπίνη μπορεί να έχει μικρό πλεονέκτημα στην αποτελεσματικότητα έναντι της αριπιπραζόλης, της κουετιαπίνης, της ρισπεριδόνης και της ζιπρασιδόνης. Δεν ανιχνεύθηκαν διαφορές στην αποτελεσματικότητα κατά τη σύγκριση της ολανζαπίνης με την αμισουλπρίδη και την κλοζαπίνη.

Μια μετα-ανάλυση του 2014 εννιά δημοσιευμένων κλινικών με ελάχιστη διάρκεια 6 μήνες και διάμεση διάρκεια 52 εβδομάδων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ολανζαπίνη, η κουετιαπίνη και η ρισπεριδόνη είχαν καλύτερα αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία από την αμισουλπρίδη και την αλοπεριδόλη.

Διπολική διαταραχή

Η ολανζαπίνη συνιστάται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τη θεραπεία της οξείας μανίας σε διπολική διαταραχή. Άλλες συνιστώμενες θεραπείες πρώτης γραμμής είναι η αλοπεριδόλη, η κουετιαπίνη και η ρισπεριδόνη. Συνιστάται σε συνδυασμό με φλουοξετίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής στην οξεία διπολική κατάθλιψη και ως θεραπεία δεύτερης γραμμής από μόνη της ως αγωγή συντήρησης.

Μια μετα-ανάλυση του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ολανζαπίνη σε συνδυασμό με τη φλουοξετίνη ήταν η πιο αποτελεσματική από εννέα θεραπείες για διπολική κατάθλιψη που εξετάστηκαν στην ανάλυση.

Άλλες χρήσεις

Τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη χρήση άτυπων αντιψυχωσικών, συμπεριλαμβανομένης της ολανζαπίνης, σε διατροφικές διαταραχές.

Η ολανζαπίνη δεν έχει αξιολογηθεί για χρήση στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, στη διαταραχή πανικού, στην παραληρητική παρασίτωση ή στην διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η ολανζαπίνη το ίδιο αποτελεσματική με το λίθιο ή το βαλπροϊκό και ήταν πιο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για σύνδρομο Tourette και στο τραύλισμα.

Η ολανζαπίνη έχει μελετηθεί για τη θεραπεία της υπερκινητικότητας, της επιθετικής συμπεριφοράς και των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών στον αυτισμό.

Η ολανζαπίνη συνταγογραφείται συχνά εκτός ετικέτας για τη θεραπεία της αϋπνίας, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας επέλευσης ύπνου και της παραμονής στον ύπνο. Η ημερήσια υπνηλία που παρατηρείται με την ολανζαπίνη είναι γενικά συγκρίσιμη με την κουετιαπίνη και τη λουρασιδόνη, και είναι συχνό παράπονο σε κλινικές δοκιμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπνηλία που οφείλεται στην ολανζαπίνη εξασθένησε την ικανότητα των ανθρώπων να ξυπνούν σταθερή ώρα κάθε μέρα. Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις αποτελεσματικότητας για τη θεραπεία της αϋπνίας, αλλά χρειάζονται ακόμη μακροχρόνιες μελέτες (ειδικά για την ασφάλεια).

Η ολανζαπίνη έχει προταθεί να χρησιμοποιηθεί σε αντιεμετικά σχήματα σε άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και έχει υψηλό κίνδυνο για έμετο.

ΠΗΓΗ