Να βάλει η Παναγία το χέρι της: Ένας σεισμóς κάθε 10 λεπτά στη Σαντορίνη
Από το πρωί της Κυριακής έχουν καταγραφεί δεκάδες σεισμοί στη Σαντορίνη, με πολλές δονήσεις να ξεπερνούν τα 3,5 Ρίχτερ και να φτάνουν τα 4,5R.
Μάλιστα, η συχνότητα των σεισμών στην Σαντορίνη, όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς στις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είναι κάθε 10 με 15 λεπτά στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας «σμήνος» σεισμών.
Τις τελευταίες ημέρες οι σεισμοί έφταναν τους 200, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερα τα τελευταία δύο 24ωρα.
Μέσα σε διάστημα περίπου 2 ωρών, από τις 9 παρά το πρωί της Κυριακής έως και τις 11, έχουν σημειωθεί τρεις δονήσεις της τάξης των 4 Ρίχτερ και πάνω. Ενώ, ακολούθησαν άλλα δύο 4άρια.
Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί, τονίζουν όμως ότι οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, για τις συνεχείς δονήσεις στη Σαντορίνη και την Αμοργό, τόνισε πως μεγάλωσε τμήμα του ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί.
«Μας ανησυχεί η σεισμική ακολουθία που σημειώνεται κυρίως από χθες το πρωί καθώς έχουμε αύξηση στο πλήθος των σεισμών, αύξηση στα μεγέθη ενώ το επίκεντρο έχει μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά», δήλωσε.
Πρόσθεσε επίσης πως ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου μπορεί να ληφθούν μέτρα και σε άλλα νησιά, εκτός της Σαντορίνης. Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στο νησί, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους.
Μπορεί να υπάρξει και μεγαλύτερος σεισμός στη Σαντορίνη
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20- 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη.
«Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια: