Ads Top

«Λoυκέτο» για γνωστό εργοστάσιο - Τέλος εποχής για πασίγνωστα σοκολατάκια μετά από 135 χρόνια



Για όποιον έχει ταξιδέψει στην Αυστρία και ειδικότερα στο ειδυλλιακό Σάλτσμπουργκ είναι αδύνατον να μην παρατηρήσει πως πολλά από τα εμπορικά προϊόντα της πόλης συνδέονται με το διασημότερο τέκνο της, τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.
Ανάμεσα στα προϊόντα αυτά το πλέον διάσημο και εμβληματικό είναι τα Mozartkugel, τα μικρά στρογγυλά σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα και γέμιση από μαρτσιπάν, νουγκατίνα και φιστίκι που φέρουν την όψη του Μότσαρτ στο περιτύλιγμα τους. 



Τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και κυρίως το ράλι των διεθνών τιμών του κακάο στέρησαν όμως την πόλη το ιστορικό σοκολατάκι που δημιουργήθηκε το 1890 από γνωστό ζαχαροπλάστη του Σάλτσμπουργκ, τον Paul Fürst.

Μετά από 135 χρόνια πορείας, το εργοστάσιο που παρήγαγε κατ’ αποκλειστικότητα 57 εκατ. αυθεντικά Mozartkugel ετησίως έβαλε λουκέτο τον περασμένο μήνα, καθώς η Salzburg Schokolade κήρυξε πτώχευση αδυνατώντας πλέον να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα κόστη. Για τους ντόπιους η εξέλιξη πυροδότησε σχεδόν… λαϊκό θρήνο!



Οι λάτρεις των Mozartkugel έχουν ελπίδες να τα ξαναβρούν, χάρη στην παρέμβαση του πολυεθνικού αμερικανικού κολοσσού της Mondelez International, που έχει αγοράσει τα δικαιώματα της μυστικής συνταγής. Όμως, η εταιρεία που παράγει τα Oreo και την Toblerone δε δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να σεβαστεί την ιστορία και την παράδοση των Mozartkugel μεταφέροντας την παραγωγή τους σε κάποιο από τα υπάρχοντα εργοστάσια του δικτύου της. Δημοσιεύματα αναφέρουν ως πιθανότερη επιλογή μονάδα την Τσεχία.

Η ταυτότητα του Σάλτσμπουργκ, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Αυστρίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μότσαρτ, φέρνοντας τεράστια πολιτιστική συλλογή στην κοινότητα των μόλις 150.000 κατοίκων και ένα σταθερό απροσδόκητο κέρδος από ορδές τουριστών κάθε χρόνο.



Ο ίδιος ο Μότσαρτ είχε μια αμφίθυμη σχέση με την πατρίδα του, όπου υπηρετούσε στο αρχιεπισκοπικό δικαστήριο, παραπονούμενος σε επιστολές ότι την έβρισκε βαρετή, επαρχιακή και αποπνικτικό. Τελικά, μετακόμισε στα 20 του στην πιο κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα Βιέννη, όπου βρήκε μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Γεμάτος με χρέη μετά τον πρόωρο θάvατo του Μότσαρτ στα 35 του, η χήρα του Κοστάντσε, τελικά επέστρεψε στο Σάλτσμπουργκ και πιστώνεται ευρέως για τη διατήρηση -και τη συνέχιση της κληρονομιάς του.
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.