Ads Top

Μάρκος Σεφερλής: Η απάντησή του στις κριτικές για το νούμερο με το Nemo - «Απλά για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους...»



Την απάντησή του στις κριτικές που δέχτηκε για την πρόσφατη παράστασή του, αποφάσισε να δώσει ο Μάρκος Σεφερλής, μέσα από ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram.

Υπενθυμίζουμε ότι η επετειακή του απάντηση, προ ολίγων ημερών, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, εξαιτίας ενός συγκεκριμένου νούμερου που αφορούσε το Nemo, το μη-δυαδικό (non binary) άτομο που κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision 2024.



Συγκεκριμένα, ο κωμικός αποφάσισε να παρουσιάσει μια παραλλαγή του πολυσυζυτημένου τραγουδιού «Europapa» του Ολλανδού καλλιτέχνη Joost Klein –που αποκλείστηκε από τον τελικό της Eurovision έχοντας κατηγορηθεί για βίαια συμπεριφορά-, μεταμφιεσμένος, όμως, σαν... Nemo. Μέσα από το τραγούδι αυτό ο Μάρκος Σεφερλής έδωσε τη δική του οπτική όσον αφορά το θέμα των μη δυαδικών ατόμων, που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει περισσότερο τα μέσα.

Σημειώνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο νούμερο του Μάρκου Σεφερλή έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, καθώς πολλές είναι οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα αστεία του είναι προσβλητικά για τα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και σε άλλες ομάδες.



Η απάντηση του Μάρκου Σεφερλή

«Η ανάρτηση αυτή απευθύνεται σε όλους αυτούς που για ακόμα μια φορά χρησιμοποιούν το όνομά μου για να ακουστούν, για να πουλήσουν κανένα βιβλίο και όλα τα σχετικά. Το μόνο βέβαια που καταφέρνουν είναι να μου κάνουν διαφήμιση -που δεν την έχω ανάγκη- αλλά τους ευχαριστώ πολύ για αυτό.



Στο βίντεο θα δείτε όσα είπε ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας, στο τέλος της παράστασής μου, σχετικά με το θέμα του non-binary, και όχι εγώ. Αν θέλετε να μάθετε αυτά που λέω εγώ (και πώς τα λέω), μπορείτε να έρθετε στην παράσταση να με δείτε και μετά να με κρίνετε. Σημασία όμως έχει, στο βίντεο, η αυθόρμητη αντίδραση και τα σχόλια του κοινού στα λεγόμενα του κυρίου Σούρα. Και επιτέλους, όλοι εσείς, σεβαστείτε και την άποψη των άλλων ανθρώπων, μην έχετε την απαίτηση όλοι να σέβονται την δική σας άποψη. Αυτό λέγεται bullying, αν δεν το ξέρετε».

Στη συνέχεια, ο Μάρκος Σεφερλής παρέθεσε ένα απόσπασμα μετά το τέλος της παράστασης, όπου ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας φαίνεται να απευθύνεται στον κωμικό και στο κοινό, λέγοντας: «Σ' αγαπάω πάρα πολύ, πίστεψέ με. Όλα μπορούμε να τα δεχτούμε. Τα πράγματα αλλάζουν, όλα εξελίσσονται. Οι σεξουαλικές επιθυμίες είναι αποδεκτές. Τα φύλα είναι δύο: άνδρας και γυναίκα, αυτό δεν αλλάζει με τίποτα».

Μετά την προβολή του εν λόγω κλιπ, ο Μάρκος Σεφερλής καταλήγει: «Αυτή, λοιπόν, ήταν η επιστημονική άποψη πάνω στο θέμα. Και επιτέλους καταλάβετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην κοροϊδία και την σάτιρα. Τι σας λέω τώρα, ψιλά γράμματα...».

Δείτε το βίντεο που ανέβασε στο Instagram ο Μάρκος Σεφερλής



Αξίζει, στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε, ότι το θέμα των non binary ατόμων, καθώς και του διαχωρισμού ανάμεσα σε βιολογικό και κοινωνικό φύλο, δεν έχει διχάσει μόνο την κοινωνία, αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα, τα περιστατικά όπου ψυχολόγοι, ψυχίατροι και κοινωνιολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά το ζήτημα της ύπαρξης δύο ή και περισσότερων φύλων είναι πολλά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη της Χλόης Κολύρη, ψυχολόγου - ψυχαναλύτριας και καθηγήτριας ανθρωπιστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, η οποία είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της:

«Σήμερα, στο πλαίσιο των gender studies το φύλο δεν υπάρχει καν. Είσαι αυτό που αποφασίζεις ότι είσαι. Υπάρχουν άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται non gender. [...] Δεν πρέπει να μείνουμε στην κανονικότητα. Όσες κοινωνίες υποτάχθηκαν σε μια απόλυτη κανονικότητα πέθαναν. Μέσα από αντιδράσεις που αφορούν το φύλο, την τάξη, το χρώμα και την κοινωνία αναπτύχθηκαν όλα αυτά που προχώρησαν την κοινωνία και την πήγαν σε ένα επόμενο στάδιο για να φτάσουμε στο σήμερα».
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.