Χιλιάδες ευρώ: Τόσα λεφτά βγάζουν οι Έλληνες που κερδίζουν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς – Τι παίρνει χρυσό, ασημένιο, χάλκινο
Οι Ολυμπιονίκες αποτελούν πηγή θαυμασμού καθώς κάνουν μεγάλες θυσίες στην καθημερινότητα τους, για να εξασφαλίσουν μια θέση στο βάθρο.
Ποια είναι όμως η επιβράβευση τους, πέρα από τη τιμή και τη δόξα, που συνοδεύει η κατάκτηση ενός μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων;
Το ελληνικό κράτος προσφέρει από τα υψηλότερα χρηματικά έπαθλα παγκοσμίως στους αθλητές που κατακτούν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνοδευόμενα από μια σειρά προνομίων, αναγνωρίζοντας έτσι την ανώτατη διάκριση που μπορεί να επιτύχει ένας αθλητής.
Οι χρυσοί, ασημένιοι και χάλκινοι Ολυμπιονίκες λαμβάνουν γενναιόδωρα ποσά, ενώ τους παρέχονται και επιπλέον προνόμια ως επιβράβευση για την εξαιρετική τους επίδοση.
Προνόμια που…ζαλίζουν!
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσφέρει χρηματικά έπαθλα στους αθλητές που κατακτούν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα ποσά κατανέμονται ως εξής: 90.000 ευρώ για κάθε χρυσό μετάλλιο, 60.000 ευρώ για κάθε ασημένιο (π.χ. ο Απόστολος Χρήστου στα 200 μέτρα ύπτιο) και 50.000 ευρώ για κάθε χάλκινο (π.χ. ο Θεόδωρος Τσελίδης στα 90 κιλά τζούντο, οι Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, οι Κοντού – Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, και ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους).
Επιπλέον, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα ποσό 200.000 ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί στις ομοσπονδίες των αθλημάτων που έφεραν μετάλλια στη χώρα. Οι ομοσπονδίες αυτές θα διαχειριστούν το ποσό σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.
Δεν συνυπολογίζονται τα ποσά από χορηγίες που μπορεί να έχει εξασφαλίσει κάθε αθλητής. Για παράδειγμα, η Δώρα Γκουντούρα έλαβε πριμ κατάκτησης μεταλλίου από τον δικό της σπόνσορα, παρά τον αποκλεισμό της στα προημιτελικά της ξιφασκίας.
Επιπλέον προνόμια για τους έλληνες Ολυμπιονίκες
Επιπλέον, η κατάκτηση ενός μεταλλίου συνεπάγεται και μια σειρά από προνόμια για τους αθλητές, όπως: διορισμός στον δημόσιο τομέα, απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού, απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ της επιλογής τους, απευθείας εισαγωγή στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ). Αυτά τα προνόμια παρέχουν στους αθλητές σημαντικές ευκαιρίες και υποστήριξη ως αναγνώριση για τις επιτυχίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Παρίσι 2024: Ζαλίζουν τα χρήματα που λαμβάνουν οι Ολυμπιονίκες- Ποια χώρα δίνει τα περισσότερα
Το λατινικό αξίωμα “Citius, Altius, Fortius”, που σημαίνει “πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά”, αποτελεί το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αυτό το μότο απευθύνεται σε όλα τα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος, ενθαρρύνοντας τους αθλητές και όλους τους συμμετέχοντες να δράσουν με βάση το πνεύμα των Αγώνων. Το σύνθημα αυτό ενσωματώνει όλες τις βασικές αξίες του Ολυμπισμού.
Όσον αφορά τους νικητές και τους Ολυμπιονίκες, ισχύει ένα αρχαίο αξίωμα που συνοψίζεται ως εξής: “Τιμή, δόξα, χρήμα”.
Οι χώρες που δίνουν ”χρυσάφι” στους Ολυμπικονίκες
Οι αθλητές του Χονγκ Κονγκ που κατακτούν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να λάβουν χρηματικό έπαθλο που φτάνει έως και τα 768.000 δολάρια.
Εκτός από τους τίτλους και την τιμή, οι αθλητές που κερδίζουν μετάλλια συχνά απολαμβάνουν επιπλέον προνόμια από τις χώρες τους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μπόνους, νέα διαμερίσματα ή ακόμη και εντάξεις σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ είναι οι δύο χώρες που προσφέρουν τα μεγαλύτερα δώρα στους Ολυμπιονίκες.
Στο Χονγκ Κονγκ εκτός από το αστρονομικό πόσο των 768.000 δολαρίων, δίνονται παράλληλα και γενναιόδωρα έπαθλα στους αθλητές που παίρνουν υψηλή θέση στην κατάταξη. Ειδικότερα, όσοι κατακτούν την τέταρτη θέση στο εκάστοτε άθλημα έχουν δώρα έως 100.000 δολαρίων, ενώ από την πέμπτη έως και την όγδοη θέση παίρνουν 50.000 δολάρια.
Στο Ισραήλ, οι αθλητές που διαγωνίζονται σε ατομικά αθλήματα λαμβάνουν 275.000 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο, 192.000 δολάρια για το ασημένιο και 137.000 δολάρια για το χάλκινο. Για τους αθλητές που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα, τα χρηματικά έπαθλα είναι αντίστοιχα, αλλά τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα και διανέμονται μεταξύ των μελών της ομάδας.
Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες χώρες
Οι αθλητές από την Ιταλία, αντίθετα, απολαμβάνουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα ανεξαρτήτως του αν αγωνίζονται ατομικά ή ομαδικά. Συγκεκριμένα, το κράτος απονέμει 196.000 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο, 98.000 δολάρια για το ασημένιο και 65.000 δολάρια για το χάλκινο.
Σε ορισμένες χώρες, οι αθλητές απολαμβάνουν επιπλέον παροχές πέρα από τα χρηματικά έπαθλα. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες κερδίζουν ένα μπόνους ύψους 82.000 δολαρίων. Οι αθλητές που κατατάσσονται στο βάθρο λαμβάνουν επίσης διάφορα δώρα, όπως διαμάντια, κουπόνια διακοπών, έργα τέχνης και διαμερίσματα στη Βαρσοβία.
Δώρα για μια ζωή
Η Σερβία, η Μαλαισία και η Βουλγαρία είναι χώρες που προσφέρουν εφ’ όρου ζωής δώρα στους αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στη Μαλαισία, για παράδειγμα, οι αθλητές λαμβάνουν μηνιαία επιδόματα που κυμαίνονται από 400 έως 1.100 δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Η Χιλή και η Εσθονία προσφέρουν μηνιαίες αποζημιώσεις στους Ολυμπιονίκες, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Στη Λιθουανία, οι αθλητές που κερδίζουν μετάλλια λαμβάνουν έως και 182.000 δολάρια και επιπλέον καλύπτεται το ενοίκιο τους μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Στον πάτο της λίστας, η Αμερική
Σε σύγκριση με αθλητές από άλλες χώρες, οι αθλητές στις ΗΠΑ λαμβάνουν σχετικά μικρά χρηματικά έπαθλα, με τους χρυσούς Ολυμπιονίκες να κερδίζουν μπόνους 37.500 δολαρίων.
Αυτό δεν ισχύει ωστόσο για όλους τους αθλητές όπως ο Stephen Curry και ο LeBron James, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους πιο ακριβοπληρωμένους Ολυμπιονίκες, πολλοί άλλοι δαπανούν περισσότερα χρήματα από όσα κερδίζουν από την αθλητική τους καριέρα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι αναγκάζονται να αναλαμβάνουν και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες παράλληλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: