Ads Top

Ανατρέπονται όλα για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός!



"Δεν το πήρε πάνω του ο Μαρέσκα. Ίσως δεν υπάρχει ποινή ". Η νομικός και γνώστρια του αθλητικού δικαίου, Πέννυ Κονιτσιώτη, μιλά για το θέμα των ημερών και κρίνει, ότι το ματς θα έχει… συνέχεια.

Την άποψη, ότι κανείς εκ των Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού δεν θα τιμωρηθεί με μηδενισμό και πως το παιχνίδι θα συνεχιστεί από το σημείο που διακόπηκε εξέφρασε η Πέννυ Κονιτσιώτη.




Η νομικός, η οποία είναι γνώστρια του αθλητικού δικαίου μίλησε στο Sportdog για το θέμα, όπου υποστήριξε, ότι το ματς θα μπορούσε να διακοπεί στο σημείο της ρίψης κροτίδων και να κατακυρωνόταν υπέρ των «πρασίνων». 

Υπάρχουν όμως κάποιες ειδικές συνθήκες! Αυτές είναι ο τραυματισμός του Χουάνκαρ και η εξακρίβωση της κατάστασης της υγείας του, κάτι που δεν μπορούσε να διαπιστωθεί μέσα στο γήπεδο. 



Ο διαιτητής, παρότι άρχων του αγώνα, δεν το πήρε πάνω του και έτσι όπως είναι διατυπωμένο το φύλλο αγώνα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνέχισης της αναμέτρησης από το 50’ και μετά.

Παράλληλα η κα. Κονιτσιώτη θεωρεί, ότι ο Παναθηναϊκός δεν κινδυνεύει κάποια ποινή εξαιτίας της αποχώρησής του, ενώ στο τέλος έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι τέτοια γεγονότα όπως αυτό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής στο Καραϊσκάκη, αποθαρρύνουν τον κόσμο να πηγαίνει στο γήπεδο.

Διαβάστε όσα μας είπε:



Να ξεκινήσουμε λίγο από την αρχή της ιστορίας, όχι του αγώνα. Στο 50ο λεπτό γίνεται ρίψη κροτίδων προς την πλευρά των παικτών του Παναθηναϊκού που έκαναν ζέσταμα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή Χουάνκαρ, ο οποίος είχε πέσει στο έδαφος. Το παιχνίδι διακόπτεται. Τί λέει ο κώδικας για τέτοιου είδους συμβάντα;

«Καταρχάς θεμελιώνεται αντικειμενική ευθύνη κατά της ομάδας, στο γήπεδο της οποίας φιλοξενείται ο αγώνας. Εφόσον υπάρχει ρίψη κροτίδας από φίλαθλο της ομάδας στην έδρα της οποίας διοργανώνεται ο αγώνας αμέσως ευθύνη πειθαρχική έχει η ομάδα που φιλοξενεί τον αγώνα και κατακυρώνεται κατά της το παιχνίδι και υπέρ της αντίπαλης ομάδας. Αυτή είναι η κατ’αρχάς πειθαρχική κύρωση. Διακόπτεται ο αγώνας και κανονικά κατακυρώνεται υπέρ του Παναθηναϊκού. Εδώ όμως έχουμε κάποιες ειδικές συνθήκες».

Ποιές είναι αυτές;

«Ενώ υπήρξε διακοπή αγώνα, δεν υπήρχε ξεκάθαρη διαπίστωση ποια είναι η σωματική βλάβη που έχει υποστεί ο εν λόγω ποδοσφαιριστής! Το δυστύχημα εν προκειμένω είναι, ότι δεν φαίνεται η σωματική του βλάβη, δεν είναι ένας τραυματισμός στο κεφάλι ή στο σώμα του, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αμέσως η σωματική βλάβη και να διακόψει υπέρ του Παναθηναϊκού τον αγώνα. Τί συμβαίνει εδώ; Δεν έχουμε κάτι τέτοιο! Έχουμε ένα φύλλο αγώνα που συμπληρώθηκε την άλλη μέρα, γιατί υπήρξε τεράστια καθυστέρηση από πλευράς του γιατρού να διαπιστώσει τη βλάβη του ποδοσφαιριστή. Και πως να το διαπιστώσει ο άνθρωπος αφού δεν είναι εμφανής ο τραυματισμός; Ο ποδοσφαιριστής επικαλείτο ότι δεν άκουγε. Αυτό δεν ήταν εμφανές εκείνη την ώρα, επιβεβαιώθηκε μεταγενέστερα. Οπότε η διαπίστωση εξακριβώθηκε σε άλλο χρόνο από πλευράς διαιτητή, ο οποίος περιγράφει τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να περιμένουμε τη βεβαίωση του τραυματισμού του αθλητή.

Εδώ έχουμε ένα κίνδυνο! Ενώ ο πειθαρχικός κώδικας αναφέρει αυτό που αναφέραμε στην αρχή, υπάρχει εδώ μεγάλη πιθανότητα να μην υπάρχει η πειθαρχική διαπίστωση και ποινή, αλλά να υπάρξει μία διαπίστωση και απόφαση από το δικαιοδοτικό όργανο, να επαναληφθεί ο αγώνας και να συνεχιστεί από το σημείο που διακόπηκε. Είναι πάρα πολύ πιθανό λοιπόν αυτό το ενδεχόμενο, γιατί υπενθυμίζεται, ότι άρχων του αγώνα είναι ο διαιτητής. Το φύλλο αγώνα λειτουργεί σαν απόφαση».

Δηλαδή εξαιτίας του περιστατικού με τον τραυματισμό του Χουάνκαρ δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός της διακοπής και της κατακύρωσης του αγώνα κατά του υπαίτιου; Δεν θα έπρεπε να διακοπεί ο αγώνας και να τον πάρει ο Παναθηναϊκός εφόσον έχει πέσει κροτίδα;

«Εφαρμόζεται αλλά υπό άλλες συνθήκες! Δεν εφαρμόζεται το συγκεκριμένο άρθρο. Θα έπρεπε να το κάνει ο διαιτητής. Δεν το έκανε».

Άρα ο διαιτητής δεν το πήρε πάνω του…

«Ακριβώς! Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Γιατί όπως είπαμε πριν και επαναλαμβάνω, ο απόλυτος άρχων ενός ποδοσφαιρικού αγώνα βάσει κανονισμών είναι ο διαιτητής. Αυτός αποφασίζει τι γίνεται. Ό,τι περιγράφει το φύλλο αγώνα είναι δεδικασμένο. Αποτελεί δεσμευτική απόφαση για οποιοδήποτε δικαστήριο επιληφθεί της υπόθεσης από εδώ και πέρα. Θα έπρεπε ο ίδιος ο διαιτητής να διαπιστώσει τραυματισμό, αλλά περίμενε το πόρισμα του ιατρού. Αυτό το ντόμινο των γεγονότων επέφερε αυτό το αποτέλεσμα με πιθανότητα να μην κατακυρωθεί αντικειμενική ευθύνη της ομάδας του Ολυμπιακού και να εκδοθεί μία απόφαση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διατάσσει την επανάληψη του αγώνα από το σημείο που διακόπηκε».

 Τί σημαίνει το γεγονός, ότι σε απολογία κλήθηκε μόνο ο Ολυμπιακός;

«Αυτή είναι η διαδικασία. Εκεί θα επικαλεστεί ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα γεγονότα και μετά θα εκδοθεί μία απόφαση. Δεν έχει υποπέσει σε κάποια πειθαρχική παράβαση ο Παναθηναϊκός. Η αποχώρησή του ήταν δικαιολογημένη. Η αντικειμενική ευθύνη διερευνάται στον Ολυμπιακό γιατί στο γήπεδο γινόταν ο αγώνας».

Είδαμε μία προσπάθεια του Ολυμπιακού να τα ρίξει στον Παναθηναϊκό, ότι ήταν υπαίτιος της διακοπής επειδή αρνήθηκε να παίξει. Κινδυνεύουν οι «πράσινοι» με κάποια ποινή;

«Θεωρώ, ότι δεν θα πρέπει να κινδυνέψει. Δεν ξέρω με τι επιχειρήματα μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο.  Θεωρώ ότι πειθαρχικά δεν υπάρξει ποινή για καμία από τις δύο ομάδες και το παιχνίδι θα συνεχιστεί από το σημείο που διακόπηκε. Έχουν γίνει μία σωρεία λαθών εκατέρωθεν. Ο Παναθηναϊκός λειτούργησε δικαιολογημένα και όχι με καταχρηστικότητα. Αποχώρησε επειδή ο παίκτης ισχυριζόταν ότι δεν άκουγε. Οποιοσδήποτε βρισκόταν στη θέση του προπονητή, παράγοντα, παίκτη θα απέτρεπε τη συνέχεια του παιχνιδιού, λόγω κινδύνου σωματικής ακεραιότητας. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψιν από ένα δικαστήριο. Άρα θεωρώ, πως δεν θα υπάρξει πειθαρχική ευθύνη για τον Παναθηναϊκό. Διαβλέπω όμως ότι δεν θα υπάρξει αντικειμενική ευθύνη εις βάρος του Ολυμπιακού με βάση το φύλλο αγώνα».

Είδαμε παράγοντα του Ολυμπιακού να φέρνει ως παράδειγμα την κροτίδα που έπεσε δίπλα στον Μπρινιόλι στο περσινό ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον ισχυρισμό, ότι τότε το παιχνίδι συνεχίστηκε, γιατί όχι και τώρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεδικασμένο η περίπτωση;

«Το επιχείρημα αποτελεί σίγουρα δεδικασμένο. Γι’αυτό οι διαιτητές θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερα ελατήρια, καλύτερα αντανακλαστικά».

Μεγαλύτερα ελατήρια ή αποφασιστικότητα και κότσια;

«Ο κανονισμός είναι κανονισμός και θα πρέπει να τηρείται κατά γράμμα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι απόλυτοι άρχοντες. Θα πρέπει να μην καθυστερούν στη δράση τους. Γι’αυτό συμβαίνουν όλα αυτά τα γεγονότα».

Να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση! Το παιχνίδι θα μπορούσε να διακοπεί και να κατακυρωνόταν υπέρ του Παναθηναϊκού, αν ο διαιτητής το έπαιρνε πάνω του. Λόγω του τραυματισμού του Χουάνκαρ και της καθυστέρησης συμπλήρωσης του φύλλου αγώνα υπάρχει η πιθανότητα να συνεχιστεί το ματς από το σημείο που διακόπηκε και βλέπουμε να έχουμε άλλο ένα επεισόδιο παραφροσύνης στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

«Αν και είναι μέρος της δουλειάς μου, γιατί είμαι άνθρωπος που λειτουργεί υπέρ του ποδοσφαιρικού δικαίου, αποθαρρύνομαι να πηγαίνω στα ελληνικά γήπεδα. Όλα αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν κατ’εξακολούθηση. Θα πρέπει κάποτε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε, ότι αυτές οι συμπεριφορές αποθαρρύνουν τους φιλάθλους να πηγαίνουν στα γήπεδα. Να το καταλάβουν όλοι ποδοσφαιριστές, φίλαθλοι, παράγοντες. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Θέλω να πηγαίνω στο γήπεδο και δεν πηγαίνω εξαιτίας αυτών των γεγονότων».

Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.