Η τιμή του Bitcoin - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διακυμάνσεις των τιμών του BTC
Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο (decentralized) ψηφιακό νόμισμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2009. Τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του άξιζε μόλις μερικά cents του Ευρώ. Ωστόσο, έπειτα από πολλές αυξομειώσεις στην αξία του, έφτασε στο all-time high τον Νοέμβριο του 2021, φτάνοντας μέχρι και τα 68.789$. Σήμερα η τιμή ενός BTC βρίσκεται κοντά στα 23.000$. Όπως και όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, έτσι και το Bitcoin εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα στην τιμή του, κάνοντας έτσι κάθε πιθανή επένδυση σε αυτό, μία ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία. Τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό θα δούμε μαζί στην συνέχεια.
Ειδήσεις και φήμες
Ένας ακόμα μεγάλος λόγος για τον οποίο μπορεί να δείτε ξαφνικά το Bitcoin να ‘εκτοξεύεται’ σε αξία είναι λόγω των ειδήσεων, και ακόμα περισσότερο λόγω κάποιας φήμης ή δήλωσης από κάποιο σημαντικό πρόσωπο. Αυτό είναι κάτι που θα έχει συνέχεια στο νου του ο κάθε επενδυτής Bitcoin, ο οποίος θα πρέπει να εμπιστευτεί μια αξιόπιστη πλατφόρμα όπως η https://kriptomat.io/gr/kryptonomismata-times/bitcoin-btc-timi/, για να κάνει σωστή ανάλυση της αγοράς. Όσον αφορά τις διάφορες ειδήσεις, μπορεί να έχετε μελετήσει την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και μια μέρα ένας οργανισμός ή ένα σημαντικό πρόσωπο της αγοράς να κάνει δήλωση για την τιμή του BTC και να αναφέρει κάτι πολύ θετικό (ή αρνητικό) για την χρησιμότητα ή την τρέχουσα αξία του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τεχνικές αναλύσεις φαντάζουν άχρηστες, καθώς η αγορά θα ακολουθήσει το trend των ειδήσεων (αληθινών ή ψευδών).
Η αγορά δεν είναι ρυθμίζεται από κάποια αρμόδια αρχή
Σε αντίθεση με άλλες αγορές όπως το FOREX και η αγορά μετοχών που ρυθμίζονται από Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς, τα κρυπτονομίσματα δεν ρυθμίζονται από κάποια αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή. Τα κρυπτονομίσματα είναι ένας νέος κλάδος επενδύσεων και έχει ιδιαιτερότητες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα επενδυτικά προϊόντα. Η έλλειψη ρύθμισης είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που η τιμή του Bitcoin ‘ανεβοκατεβαίνει’ 20-30% μέσα σε μερικές ημέρες και αυτό αποτελεί σημαντικό επενδυτικό κίνδυνο, ειδικά για τους νέους επενδυτές.
Περιορισμένος αριθμός Bitcoin
Σε αντίθεση με τα fiat νομίσματα (π.χ. Δολάριο, Ευρώ), τα Bitcoin δεν είναι άπειρα και θα τεθεί σε κυκλοφορία συγκεκριμένος αριθμός BTC. Ο αριθμός αυτός είναι 21 εκατομμύρια, με περίπου 19,1 εκατομμύρια να έχουν γίνει γίνει mined μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός Bitcoin προς πώληση, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, καθώς η ζήτηση για Bitcoin θα αυξάνεται ενώ η προσφορά θα είναι σταθερή.
4. Η τεχνολογία Blockchain και οι εφαρμογές της
Το Bitcoin όπως και όλα τα κρυπτονομίσματα, βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Η τεχνολογία αυτή αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την τιμή του Bitcoin. Blockchain είναι ένα ledger (μητρώο) όπου καταγράφονται και επαληθεύονται συναλλαγές μέσω κρυπτογράφησης. Είναι μία εξαιρετικά αξιόπιστη τεχνολογία και ένας εξαιρετικός τρόπος για την εκτέλεση συναλλαγών, λόγω της διαφάνειας και της ασφάλειας που προσφέρει. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να βρει εφαρμογές σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας όπως την υγεία, την οικονομία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ήδη πολλοί οργανισμοί και τράπεζες επενδύουν ή σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν την τεχνολογία αυτή, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή του Bitcoin, άρα και σε μεγαλύτερη αύξηση της αξίας του.
Συνοψίζοντας για την τιμή του Bitcoin
Το Bitcoin αν και παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα στην αξία του, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως η σημερινή χρηματιστηριακή του αξία να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική του αξία. Η ιδέα της τεχνολογίας Blockchain καθιερώνεται και τα κρυπτονομίσματα ήδη άρχισαν να υιοθετούνται από παγκόσμιους οργανισμούς. Επιπλέον, τα κρυπτονομίσματα έχουν τεχνολογικές εφαρμογές που θα δούμε να γίνονται καθημερινότητα στο μέλλον (Metaverse, NFT, κ.α.), που σημαίνει ότι το Bitcoin, ως το κρυπτονόμισμα με το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια: