Αγγλία – Σενεγάλη 3-0
Οι Σενεγαλέζοι έδιναν τον ρυθμό στην εξέδρα, η Αγγλία όμως ήταν αυτή που έβαλε τρεις γκολάρες σε ρυθμούς Premier League και πέρασε εύκολα στους «8» του Μουντιάλ όπου περιμένει η Γαλλία.
Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγούδησε ότι «σπίτι, είναι εκεί που είναι η καρδιά». Η ποδοσφαιρική καρδιά των Άγγλων βρίσκεται πάντα και για πάντα εκεί που βρίσκεται και το πολυπόθητο τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ», αφού ο ένας, ο μοναδικός στόχος είναι η επιστροφή του εκεί που γεννήθηκε το σπορ, μετά το 1966. Και παρόλο που για αυτό υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, τα «Τρία Λιοντάρια» έκαναν το πρώτο βήμα!
Στο ντέρμπι της... σαβάνας απέναντι στη Σενεγάλη -τα «Λιοντάρια της Τερανγκά»- η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ άργησε να πάρει μπρος, όταν όμως το έκανε, την καθάρισε εύκολα με 3-0 στο πλαίσιο των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έτσι, μετά το Ολλανδία – Αργεντινή, γνωστός έγινε και ο δεύτερος προημιτελικός του Μουντιάλ, εκεί όπου την Αγγλία περιμένει η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.
Η Σενεγάλη σπατάλησε τις δύο μεγάλες ευκαιρίες της στο 0-0, η κυνική Αγγλία άνοιξε το σκορ κόντρα στη ροή του αγώνα με τον Χέντερσον (38') την πρώτη φορά που κατάφερε να κάνει μια αξιόλογη, οργανωμένη επίθεση και... ακόμη πιο κυνικά τελείωσε το ματς με δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους (45+3' Κέιν). Δυο ;έξοχα γκολ σε ρυθμούς premier league τους οποίους η Σενεγάλη δεν μπόρεσε ποτέ να ακολουθήσει στο ματς. Αντίστοιχο και το 3-0 στην επανάληψη, με τον Φόντεν να μοιράζει τη δεύτερη ασίστ του στο ματς (σ.σ. η πρώτη στο 2-0) και να γίνεται ο νεότερος Άγγλος στην Ιστορία με ασίστ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και τον Σάκα να σκοράρει για τρίτη φορά στο τουρνουά. Τρομερό ματς ξανά από τον Τζουντ Μπέλινγχαμ, ιστορικό και το γκολ του Χάρι Κέιν, αφού έφτασε τα 11 σε Μουντιάλ και Euro και έγινε πρώτος Άγγλος σκόρερ σε αυτά, ξεπερνώντας τα 10 του Γκάρι Λίνεκερ.
Αργό ξεκίνημα, δύο ευκαιρίες στα σκουπίδια από τη Σενεγάλη
Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα, για αρκετή ώρα στο ξεκίνημα το τέμπο ήταν εξαιρετικά αργό, με την Αγγλία να έχει μια φλύαρη κατοχή μπάλας αφού η καλοστημένη αμυντικά Σενεγάλη δεν τις επέτρεψε να βρει χώρους. Οι Βρετανοί δοκίμασαν κάποιες σέντρες, όμως γενικά οι Αφρικανοί ήταν αυτοί που έβλεπαν το ματς να κυλά στους δικούς τους ρυθμούς. Επιπλέον, η ομάδα του Σισέ που είχε πάρει θάρρος από τις καλές αμυντικές επιδόσεις, είχε και τις πρώτες μεγάλες δύο ευκαιρίες για να σκοράρει!
Πρώτη φάση του ματς ήταν η κατά μέτωπο ατομική ενέργεια του Ντιά που πάτησε την αγγλική περιοχή, όμως κόπηκε τελευταία στιγμή από τον Μαγκουάιρ. Ένα και πλέον τέταρτο μετά η επόμενη στιγμή του αγώνα, μια κεφαλιά άουτ του Στόουνς από κόρνερ του Φόντεν. Η φάση του 23' ήταν και η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της Σενεγάλης, όταν μετά από λάθος του Μαγκουάιρ, γύρισμα του Ντιατά και προσπάθεια του Ντιά που κόντραρε στον Στόουνς, ο Σαρ εξ επαφής έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ. Η δεύτερη στιγμή της Σενεγάλης, ήρθε στο 32', όμως και αυτή σπαταλήθηκε. Νέο λάθος για την Αγγλία, από τον Σάκα αυτή τη φορά, ο Σαρ έκανε την ενέργεια από αριστερά και την πάσα για τον Ντιά που έκανε το δυνατό σουτ από κοντά, όμως ο Πίκφορντ έσωσε και κράτησε το 0-0 με ενστικτώδη επέμβαση.
Αγγλικό δεκάλεπτο αλα Premier League και... τέλος
Οι δύο κλασικές ευκαιρίες των Σενεγαλέζων μάλλον ξύπνησαν τους μπλαζέ έως αυτό το σημείο του αγώνα Άγγλους, οι οποίοι πιθανώς να πίστευαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν την πρόκριση... περπατώντας. Άπαξ και η ούτως ή άλλως ποιοτικότερη ομάδα του Σάουθγκεϊτ σοβαρεύτηκε, πάτησε το πόδι στον γκάζι ανεβάζοντας κατακόρυφα τους ρυθμούς της, αύξησε την ένταση της πίεσης και έκανε γενικά όλες τις κινήσεις και επαφές της με τη μπάλα πιο... ξυραφένιες, όλα πήραν τον δρόμο τους.
Ήταν το 39ο λεπτό όταν η Αγγλία έκανε μόλις την πρώτη της αξιόλογη επίθεση, ως προϊόν οργανωμένου ποδοσφαίρου. Έγινε ένας ωραίος συνδυασμός από αριστερά, η μπάλα έφτασε στον Μπέλινγχαμ λίγο έξω από την περιοχή, αυτός έκανε το έξοχο γύρισμα στο σωστό σημείο, ακριβώς όπου είχε κάνει την κίνηση ο Χέντερσον που με ψύχραιμο πλασέ στην κίνηση, πέτυχε το 1-0.
Ένα δίλεπτο αργότερα, ίδια φάση από τα δεξιά, ο Σάκα το γύρισμα, ο Κέιν το σουτ, όμως αυτό πέρασε πάνω από τα δοκάρια της Σενεγάλης που σιγά σιγά άρχισε να παραπαίει. Δύο ακόμη λεπτά μετά, έπειτα από σοβαρό λάθος της άμυνας, ο Σο βρέθηκε σε εξαιρετική θέση στην περιοχή, όμως έχασε το κοντρόλ, καθυστέρησε είτε να σουτάρει είτε να πασάρει και τελικά κέρδισε μονάχα το κόρνερ. Το μάλλον... τελειωτικό χτύπημα για τη Σενεγάλη ήρθε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, μετά από μια ακόμη υποδειγματική αντεπίθεση των Άγγλων. Ο Μπέλινγχαμ έκανε τρομερή ενέργεια, μοίρασε στον Φόντεν, αυτός με τη μία έβγαλε τον Κέιν τετ-α-τετ και ο φορ της Τότεναμ με δυνατό τελείωμα δεν άφησε περιθώρια στον Μεντί, γράφοντας το 2-0.
Οριστικό... φινάλε, με Φόντεν-Σάκα
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με καλό ρυθμό, η Σενεγάλη προσπάθησε να πάρει μέτρα στο γήπεδο, όμως και πάλι το ενδιαφέρον κράτησε μονάχα 12 λεπτά. Μετά από δύο καλά αλλά άστοχα σουτ από Σάκα και Κέιν, η Αγγλία βρήκε το τρίτο της γκολ στο 57'. Νέα ταχύτατη επίθεση των Άγγλων την οποία οι Σενεγαλέζοι... παρακολουθήσαν να εκτυλίσσεται, η μπάλα έφτασε αριστερά στον Φόντεν, αυτός είδε την κίνηση του Σάκα και τον βρήκε με τη μία, με τον μεσοεπιθετικό της Άρσεναλ να κάνει ένα ωραίο πλασέ για το 3-0. Κάπου εκεί το ματς... ολοκληρώθηκε. Με το 3-0, η Αγγλία σήκωσε ακαριαία το πόδι από το γκάζι, έγιναν πολλές αλλαγές, η Σενεγάλη αποδέχθηκε τη μοίρα της και το ματς «έσβησε» χωρίς ουσιαστικά άλλες φάσεις, πέρα από ένα άστοχο σουτ του Ράσφορντ στις καθυστερήσεις. Η Αγγλία έκανε τη δουλειά της με κυνισμό και με τον γνωστό τρελό ρυθμό της στις λίγες φορές που χρειάστηκε και πλέον πάει για το ματς της... ζωής της απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία, στους «8».
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ / 4-3-3): Πίκφορντ, Σο, Μαγκουάιρ, Στόουνς (76' Ντάιερ), Γουόκερ, Ράις, Μπέλινγχαμ (76' Μάουντ), Χέντερσον (82' Φίλιπς), Φόντεν (65' Γκρίλις), Σάκα (65' Ράσφορντ), Κέιν.
Σενεγάλη (Αλιού Σισέ / 4-4-1-1): Ε. Μεντί, Γιάκομπς (84' Μπαλό), Ντιαλό, Κουλιμπαλί, Σαμπαλί, Ντιατά (46' Σαρ), Σις (46' Γκουεγιέ), Ν. Μεντί, Σαρ, Εντιαγέ (46' Ντιένγκ), Ντιά (72' Ντιεντιού).
Διαιτητής: Ιβάν Μπαρτόν (Ελ Σαλβαδόρ)
Βοηθοί: Νταβίδ Μοράν (Ελ Σαλβαδόρ), Κάθριν Νέσμπιτ (ΗΠΑ)
Τέταρτος: Σαΐντ Μαρτίνες (Ονδούρα)
VAR: Ντρου Φίσερ (Καναδάς)
AVAR: Αρμάντο Βιγιαρεάλ (ΗΠΑ)
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια: