Mίνι lockdown, πρόστιμο, διακοπές ρεύματος: Τα 5 μέτρα ενόψει χειμώνα που εξετάζει η Ευρώπη
Είναι δύο, μονάχα, λέξεις. Δύο. Στη θεωρία θα έπρεπε να είναι «αθώες», όμως άπαντες, σχεδόν, τρέμουν να τις πουν. Και, μεταξύ μας, δικαίως, καθώς τα όσα συνδέονται με τις δύο συγκεκριμένες λέξεις, οι δυστοπικές εικόνες που γεννιούνται στο μυαλό, προκαλούν μια έντονη ανησυχία σε κάθε εχέφρονα άνθρωπο.
Το συγκεκριμένο λεκτικό δίπολο προκαλεί αέναους πονοκέφαλους στους πρωθυπουργούς-προέδρους-βουλευτές όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες.
Δεν είναι τυχαίο ότι και στα μέρη μας ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για τον χειρότερο χειμώνα που θ’ αντιμετωπίσουμε μετά το μακρινό 1942 (όταν και βρισκόμασταν, δηλαδή, εν μέσω Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου)- μια δήλωση που δεν σε κάνει να σκέφτεσαι ακριβώς εύφορα λιβάδια και λουλούδια που ανθίζουν.
Πέραν των δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη, υπάρχουν και οι διαβεβαιώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών πως η χώρα μας δεν «κινδυνεύει» και ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, μιας και υπάρχει ενεργειακή επάρκεια, όμως επειδή έχουμε καεί πολλάκις στον χυλό, ας μας επιτραπεί να φυσάμε προκαταβολικά και το γιαούρτι.
Με δεδομένο πως τα αποκρουστικά «απόνερα» του πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν στο προσκήνιο την απόφαση Πούτιν/ Gazprom να κλείσουν τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Γηραιά Ήπειρο, η ενεργειακή κρίση είναι κάτι παραπάνω από… χειροπιαστή.
Ήδη, όπως γνωρίζετε, πολλά κράτη έχουν οδηγηθεί σε μια σειρά (ακραίων, πολλές φορές) μέτρων προκειμένου ν’ αποφευχθούν τα- πολύ- χειρότερα.
Αρκεί ν’ αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως:
- Στην Γαλλία ο Πύργος του Άιφελ θα σβήνει πολύ πριν τα μεσάνυχτα, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα φωτίζουν κατά το ήμισυ τους διαδρόμους τους
- Στη Δανία, παρά το ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα μέτρα, μεγάλες τράπεζες συγκεντρώνουν κουβέρτες και βαριά είδη ρουχισμού, ούτως ώστε να μην κρυώνουν οι υπάλληλοι κατά τις ώρες εργασίας τους, καθώς η θέρμανση δε θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
- Στην Ιταλία ο φωτισμός των μνημείων στα τουριστικά μέρη «κόβεται» κατά μία ώρα, ενώ όσοι δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα θα «τρώνε» πρόστιμο από 500 έως και 3000 ευρώ
- Στην Γερμανία το ζεστό νερό θα μοιάζει με είδος υπό εξαφάνιση, με τους πολιτικούς να προτρέπουν τους πολίτες να κάνουν αρκετά και σύντομα ντους με κρύο νερό, καθότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα (!) στην υγεία τους
Στο ίδιο, ελαφρώς τρομακτικό, μοτίβο κυμαίνονται και πάρα πολλές ακόμα χώρες της Ευρώπης, οι οποίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια ν’ αποφύγουν μία πλήρη κατάρρευση τον χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, καθώς τα πράγματα δεν είναι ρόδινα- το άκρο αντίθετο.
Στην Ελλάδα, για την ώρα, δεν υπάρχει επίσημη νύξη για τι θα συμβεί και ποια προληπτικά μέτρα θ’ αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο (με μορφή βεβαιότητας) «κακό». Υπάρχει μόνο η δημοσιογραφική πληροφορία που κάνει λόγο για το ελληνικό σχέδιο υποχρεωτικής μείωσης της καταλάνωσης ρεύματος 9-10 το πρωί και 18:00-22:00 καθημερινά. Και σε περίπτωση που ο στόχος της μείωσης δεν επιτευχθεί τότε θα πέσει στο τραπέζι και το μέτρο των προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος.
Χθες επίσης ακούστηκε και το ενδεχόμενο να κλείνουν πιο νωρίς τα καταστήματα για να εξοικονομηθεί ενέργεια. Κάτι σαν… μίνι lockdown δηλαδή που θα προκαλέσει σίγουρα αντιδράσεις αν εφαρμοστεί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τα όσα συμβαίνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα κράτη να χτυπούν καμπανάκι το ένα μετά το άλλο, καθίσταται σχεδόν σίγουρη και η αντίδραση της Ελλάδας. Η ενεργειακή κρίση, δυστυχώς, δεν αστειεύεται. Καιρός να την πάρουμε όπως της αρμόζει: στα σοβαρά.
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια: