Τραγωδία Σίφνος: Βόμβα ιατροδικαστή Λέων για τον 23χρονο Θανάση που «έσβησε» στις διακοπές - «Τίποτα δεν μπορεί...»
Συγκλονίζει ο θάνατος του 23χρονου φοιτητή Θανάση Ζέρβα που πέθανε ξαφνικά στη Σίφνο και δεν αντιμετώπιζε κανένα προηγούμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τη νεκροψία-νεκροτομή, που έγινε στον Πειραιά, ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.
ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ
Συγκεκριμένα, ο ιατροδικαστής και προϊστάμενος τη ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιόκας, μίλησε στο newsit.gr για τα συμπεράσματα της νεκροψίας – νεκροτομής του φοιτητή λέγοντας πως ο άτυχος Θανάσης – που πέθανε στη Σίφνο – υπέστη καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, ισχαιμία του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα.
Ο ιατροδικαστής τόνισε πως ο κορονοϊός δίνει παρενέργειες και στην καρδιά και στο αναπνευστικό σύστημα: «Η covid δίνει παρενέργειες στην καρδιά και στο αναπνευστικό σύστημα αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε τώρα με λεπτομέρεια. Μπορεί να είναι και από άλλες αιτίες. Οι ακριβείς συνθήκες και αίτια από τα οποία προέκυψε ο θάνατος θα βγουν από τις εργαστηριακές εξετάσεις».
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 23ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ
Ο Γρηγόρης Λέων μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» επανέλαβε πως από την ιατροδικαστική εξέταση προκύπτει ισχαιμία του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα, ευρήματα που από μόνα τους, όπως είπε, όμως δεν οδηγούν σε ένα συμπέρασμα για το θάνατο του 23χρονου φοιτητή στη Σίφνο.
Η πλήρης εικόνα θα συμπληρωθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις, όπως λέει ο Γρηγόρης Λέων.
Εξηγεί ότι η ισχαιμία του μυοκαρδίου και το πνευμονικό οίδημα είναι δύο έννοιες γενικές, οπότε πρέπει να διερευνηθεί ο μηχανισμός πίσω από αυτές. Προς το παρόν τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ως αιτία, ούτε ο κορονοϊός, στον οποίο ο άτυχος φοιτητής ήταν θετικός.
Σημειώνεται πως ο κορωνοϊός είναι δυνατό να κάνει θρομβώσεις των στεφανιαίων αγγείων και να οδηγήσει σε έμφραγμα, δηλαδή ισχαιμία, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ισχύει στην περίπτωση του φοιτητή, καθώς πνευμονικό οίδημα και ισχαιμία μπορούν να προκληθούν και από άλλα αίτια.
ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ, ΛΕΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Στα πιθανά αίτια για τον αιφνίδιο θάνατο του φοιτητή στη Σίφνο, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο Παναγιώτης Ιακώβης καρδιολόγος, γιατρός της οικογένειας του 23χρονου.
Όπως δήλωσε ο κ. Ιακώβης: Από ότι φαίνεται ήταν ένα ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο, με οξύ πνευμονικό οίδημα και καρδιοαναπνευστική κατάρρευση. Το επεισόδιο αυτό δεν γνωρίζουμε ακόμα από που προήλθε, δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εξετάσεων από την ιατροδικαστική υπηρεσία, θα πάρει αρκετές μέρες ακόμα. Η πρώτη εικόνα όμως είναι ένα οξύ ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο.
Για το αν μπορεί ο κορονοϊός να ήταν η αιτία, αφού ο άτυχος νέος είχε βρεθεί θετικός, ο κ. Ιακώβης, τόνισε ότι: «Η συνήθης απάντηση του οργανισμού, είναι μία φλεγμονώδης απάντηση, δηλαδή μυοπερικαρδίτιδα συνήθως, προσβολή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου, δεν είναι συνήθως ισχαιμική απάντηση, δηλαδή δεν είναι ένα έλλειμμα αίματος.
Η πρώτη εικόνα λοιπόν είναι ότι εδώ έχουμε ισχαιμική απάντηση του οργανισμού, ισχαιμικό πρόβλημα στην καρδιά, συνεπώς υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κορονοϊός κάνει ισχαιμία του μυοκαρδίου, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.
Συνήθως όμως ο κορονοϊός δεν κάνει ισχαιμική απάντηση, κάνει μυοκαρδιακή βλάβη ή περικαρδιακή βλάβη του φλεγμονώδους τύπου, δηλαδή φλεγμονή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου».
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπήρχε κάποιο πρότερο καρδιολογικό πρόβλημα, είπε πως: Δεν έχω εξετάσει το παιδί στο παρελθόν, μπορώ όμως να πω επειδή το παιδί είχε μία μητέρα που είναι εξαιρετική παθολόγος της Λαμίας, μπορώ να πω ότι δεν είχε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα όπως έγινε γνωστό και από την εξέταση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας όπου δεν βρέθηκε κάποια οργανική καρδιοπάθεια, ούτε κάποια αποφραγμένη αρτηρία στεφανιαία. Συνεπώς από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το παιδί δεν είχε από πριν κάποια οργανική καρδιοπάθεια.
Τέλος, ανέφερε πως: «Η υπόθεση του κορονοϊού όπως διαπιστώνουμε καθημερινά από τους ασθενείς μας, ή από τα νοσοκομεία, ή από τους συναδέλφους μας που ενημερωνόμαστε, δεν έχει τελειώσει.”
Δεν υπάρχουν σχόλια: