Ads Top

Ολυμπιακός: Αιώνιος έφηβος ετών 96!



Ημέρα γιορτής για τους φίλους του Ολυμπιακού, καθώς συμπληρώνει 96 χρόνια ζωής ο «δαφνοστεφανωμένος έφηβος», η λατρεία τους, η ιδέα τους, το κάτι μαγικό.

96 ετών και συνεχίζει!

Σαν σήμερα το 1925 ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός. Η -καλώς εννοούμενη- «αρρώστια» (όπως είναι η ομάδα του για κάθε οπαδό) για εκατομμύρια οπαδούς στη χώρα, το κάτι μαγικό στο μυαλό, όπως αναφέρει το γνωστό σύνθημα, που εκφράζεται με τα ερυθρόλευκα χρώματα και τον δαφνοστεφανωμένο στο στήθος έχει γενέθλια.

Η ίδρυση του Ολυμπιακού


Ο Ολυμπιακός δημιουργήθηκε έπειτα από τη συγχώνευση του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος θέλησε να εκφράσει δύναμη, αθλητική ισχύ, ήθος, ευγενή άμιλλα, και το Ολυμπιακό Ιδεώδες με το όνομα του συλλόγου, αλλά και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Μανούσκος ήταν οι «νονοί» του. Ο δεύτερος έγινε ο παρθενικός πρόεδρος των Πειραιωτών, ενώ ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος ήταν ανώτατος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού, ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου.


Τα χρώματα του Συλλόγου, ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδέα του Γιάννη Ανδριανόπουλου. Το κόκκινο, επιλέχθηκε ώστε να συμβολίζει το πάθος για τη νίκη, ενώ το λευκό την αγνότητα και την ευγενή άμιλλα.

Πολύ σημαντική ήταν ασφαλώς και η συμβολή των Ανδριανόπουλων (πέντε αδέρφια συν τον πατέρα τους), οι οποίοι σε συνεργασία με άλλους επιφανείς παράγοντες της πειραϊκής κοινωνίας, «γέννησαν» ένα αθλητικό σωματείο, για να αμφισβητήσουν άμεσα την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ενός σωματείου του Πειραιά, με πολύμορφη δραστηριότητα (λογοτεχνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική). Η οικογένεια των Ανδριανόπουλων είχε στην ιδιοκτησία της ένα εμπορικό οίκο, που διηύθυνε τότε ο πατέρας τους, Ανδρέας. Τα πέντε αδέρφια ταυτίστηκαν με το ξεκίνημα του συλλόγου και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, καθώς φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε πρώτο, ενώ ακολούθησαν το 1926 το βόλεϊ, το 1931 το μπάσκετ, το πόλο, η κολύμβηση, ο στίβος, η πάλη και η πυγμαχία, ενώ πλέον ο σύλλογος διαθέτει και τμήμα χάντμπολ.

Συλλογή από Κούπες


Η ομάδα μετρά 81 τίτλους στο ποδόσφαιρο, 45 πρωταθλήματα, 28 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 3 Κύπελλα Μεγάλης Ελλάδας και 1 Βαλκανικό Κύπελλο. Στο μπάσκετ είναι 25 για τους Άνδρες, με τις 12 από αυτές να είναι πρωταθλήματος, 9 Κυπέλλου, 3 Ευρωλίγκες και 1 Διηπειρωτικό, ενώ στις Γυναίκες κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια με τέσσερα σερί νταμπλ και 5 πρωταθλήματα συνολικά.


Έχει 71 κούπες στο βόλεϊ με 56 για τους Άνδρες (29 πρωταθλήματα, 16 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 6 Λιγκ Καπ, 1 Κύπελλο Α1 Εθνικής και 2 Κυπελλούχων) και 18 για τις Γυναίκες (8 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα αλλά και το Challenge Cup), 75 στο πόλο με 62 για τους Άνδρες (34 πρωταθλήματα, 21 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης) και 15 για τις Γυναίκες (11 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα 1 Ευρωλίγκα, 1 Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης), ενώ το παλμαρέ της ομάδας συμπληρώνουν δεκάδες ακόμη τίτλοι στην κολύμβηση, τον στίβο, στο πινγκ-πονγκ, αλλά και διακρίσεις σε ιστιοπλοΐα, πάλη, πυγμαχία, καταδύσεις και ενόργανη γυμναστική.


Το πρώτο ματς και ο πρώτος ύμνος


Ο Ολυμπιακός έδωσε το πρώτο του παιχνίδι στις 30 Απριλίου του 1925 στο Ποδηλατοδρόμιο και ήταν κόντρα στην ομάδα του γαλλικού πολεμικού πλοίου Ζαν Ντ’ Αρκ. Τελικό σκορ 6-0 υπέρ του νεοσύστατου συλλόγου, τον οποίο συνόδευε μεγάλος αριθμός φιλάθλων από τα πρώτα του παιχνίδια. Το 1931 οι Πειραιώτες κατακτούν το πρώτο τους πρωτάθλημα και ο σύλλογος αποτελεί έμπνευση Μίμη Ξ. Βασιλειάδη που έγραψε τους στίχους του πρώτου ύμνου («Ένα, δύο, τρία γκολ, παντού πανικός! Θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός!») του συλλόγου, ενώ ο Γιάγκος Ε. Λαουτάρης έγραψε τη μουσική.


«ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ, ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΦΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΣ’ ΣΤΑ ΣΤΗΘΙΑ
ΠΟΥ ΔΩΣΑΝ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ, ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΛΥΚΟΙ
ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ Η ΝΙΚΗ!
ΠΑΣΑΡΕΙ Ο ΕΝΑΣ, Ο ΑΛΛΟΣ ΣΟΥΤΑΡΕΙ
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΑ ΧΑΝΕΙ ΣΩΣΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ,
ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ, ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΑΡΚΑΡΕΙ,
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ,
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ, ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ!
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΑΣΠΡΟ, ΠΑΝΤΙΕΡΑ ΓΝΩΣΤΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΞΑΚΟΥΣΤΗ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΙΚΟΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΙΚΗ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥΣ
Η ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥΣ
ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΑΛΑΛΑΓΜΟΣ!
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΑΣΠΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ!
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
Η ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕ Τ’ΑΣΠΡΟ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΜΨΗ
Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΟΛΑ ΕΝΩΜΕΝΑ, ΣΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΧΩΜΑ
ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»
ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ,
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ!
ΝΙΚΗ!
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
»

Όταν ο Ολυμπιακός έγινε Θρύλος και τα ρεκόρ


Η δεκαετία του ’50 ήταν ιστορική για τον Ολυμπιακό, καθώς τον έκανε Θρύλο στη συνείδηση των οπαδών του, αφού έφτασε στην κατάκτηση των έξι διαδοχικών πρωταθλημάτων (1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959). Ανάλογο επίτευγμα δεν είχε σημειωθεί στην Ελλάδα και η ομάδα που το ξεπέρασε ήταν οι Πειραιώτες κάποιες δεκαετίες αργότερα, με τις επτά σερί κατακτήσεις επί εποχής Σωκράτη Κόκκαλη και συγκεκριμένα από το 1997, όταν και μπήκε τέλος στα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια», μέχρι το 2003. Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Αλέξης Αλεξανδρής, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Ηλίας Πουρσανίδης, Γιώργος Αμανατίδης και Ανδρέας Νινιάδης γράφουν ιστορία, καθώς κατακτούν και τα επτά πρωταθλήματα. Αρκετά χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός θα ισοφαρίσει το δικό του ρεκόρ, κατακτώντας έξι σερί πρωταθλήματα, από το 2011 έως το 2017, έχοντας τον Βαγγέλη Μαρινάκη στα ηνία του συλλόγου.

Το ευρωπαϊκό του ποδαρικό


Τον Σεπτέμβριο του 1959 ο Ολυμπιακός κάνει ευρωπαϊκό ντεμπούτο, καθώς αγωνίζεται κόντρα στην τεράστια Μίλαν για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο πρώτο του παιχνίδι για εκείνη τη σεζόν και το 2-2 σφραγίζει τις προσπάθειες των δύο ομάδων. Αυτή ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.


Ολυμπιακός: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος.

Μίλαν: Τζιανκάρλο Γκαλέζι, Αλφιο Φοντάνα, Τσέζαρε Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζιανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν.

Που εσάρωσες τη Σάντος, την ομάδα του Πελέ!


Στις 4/7/1961 ο Ολυμπιακός επικρατεί 2-1 της αήττητης Σάντος του Πελέ σε φιλική αναμέτρηση και παρότι επρόκειτο για ανεπίσημο παιχνίδι, μνημονεύεται ακόμα λόγω της δυναμικής του αντιπάλου. Ο Αντώνης Ποσειδώνας πέτυχε το ένα από τα δύο γκολ, απέναντι στην ομάδα του τεράστιου Βραζιλιάνου άσου, που είχε παίξει man to man ο Κώστας Πολυχρονίου και το άλλο το είχε σημειώσει ο Τάσος Σουρούνης, με σουτ από 25 μέτρα!


Μάλιστα, αυτό το αποτέλεσμα αποτέλεσε αιτία για τη δημιουργία νέου ύμνου για τον σύλλογο. «Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ», ερμηνεύει ο Στράτος Παγιουμτζής σε σύνθεση και στίχους του Γαβριήλ Μαρινάκη.


Ο νεότερος ύμνος του Ολυμπιακού


Το 1980 ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα, το οποίο είναι το πρώτο του σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι Σπύρος Βαλσαμάκης και Σωτήρης Κιλιμάντζος γράφουν τον τωρινό ύμνο («Θρύλε των γηπέδων») των «ερυθρόλευκων», τον οποίο ερμηνεύει ο Χρήστος Βολιώτης.



«ΘΡΥΛΕ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΕ ΜΕΓΑΛΕ ΚΑΙ ΤΡΑΝΕ
ΕΧΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ,
ΤΟΝ ΠΥΡΙΝΟ ΣΟΥ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕ ΛΥΓΑ ΠΟΤΕ.
ΟΛΥΜΠΙ, ΟΛΥΜΠΙ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΟΜΑΔΑ ΟΜΑΔΑΡΑ ΜΟΥ,
ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ,
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ ΜΟΥ!
ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΧΙΛΙΟΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΕΝΕ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΞΑΚΟΥΣΤΕ.
ΤΡΕΜΟΥΝ ΣΤ’ ΑΚΟΥΣΜΑ ΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ Η ΣΑΝΤΟΣ ΚΙ Ο ΠΕΛΕ.
ΟΛΥΜΠΙ, ΟΛΥΜΠΙ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΟΜΑΔΑ ΟΜΑΔΑΡΑ ΜΟΥ,
ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ,
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ ΜΟΥ!
»

Η τραγωδία της Θύρας 7


Ημέρα μνήμης, ημέρα θλίψης για τον Ολυμπιακό ή 8η Φεβρουαρίου, αφού το 1981 έπειτα από το ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ για την 20ή αγωνιστική, στο οποίο επικράτησε 6-0 σημειώθηκε η τραγωδία της Θύρας 7. Η μεγαλύτερη όχι μόνο στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού, ακόμα και έως τώρα, αφού έχασαν τόσο άδικα και πρόωρα, αλλά και τόσο τζάμπα τη ζωή τους 21 φίλαθλοι. Η μεγάλη χαρά για τη νίκη, έγινε σε χρόνο dt απέραντο δράμα. Ένας φίλαθλος γλίστρησε στα σκαλιά και πολλοί οπαδοί που ακολουθούσαν, προερχόμενοι από την «τυφλή» γωνία πριν τα σκαλιά, ποδοπατήθηκαν. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους επί τόπου από ασφυξία, ενώ άλλοι κατέληξαν αργότερα και 54 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο μικρότερος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, ήταν μόλις 14 ετών και ο μεγαλύτερος 41. Ανάμεσά τους και μια κοπέλα 23 ετών.


Οι 21 «Άγγελοι» του Ολυμπιακού
Παναγιώτης Τουμανίδης, 14 ετών
Κώστας Σκλαβούνης, 16 ετών
Ηλίας Παναγούλης, 17 ετών
Γεράσιμος Αμίτσης, 18 ετών - φίλαθλος της ΑΕΚ
Γιάννης Κανελλόπουλος, 18 ετών
Σπύρος Λεωνιδάκης, 18 ετών
Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19 ετών
Νίκος Φίλος, 19 ετών
Γιάννης Διαλυνάς, 20 ετών
Βασίλης Μάχας, 20 ετών
Ευστράτιος Λούπος, 20 ετών
Μιχάλης Κωστόπουλος, 21 ετών
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, 23 ετών
Σπύρος Ανδριώτης, 24 ετών
Κώστας Καρανικόλας, 26 ετών
Μιχάλης Μάρκου, 27 ετών
Κώστας Μπίλας, 28 ετών
Αναστάσιος Πιτσόλης, 30 ετών
Αντώνης Κουρουπάκης, 34 ετών
Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 ετών
Δημήτριος Αδαμόπουλος, 40 ετών

Μια ανάσα από τα προημιτελικά του Champions League


Την πιο λαμπρή πορεία του στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός την έκανε τη σεζόν 1998-99. Οι κυρίαρχοι εντός των συνόρων εκείνη την εποχή «ερυθρόλευκοι», έχοντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι τους και ένα πολύ καλό σύνολο, το οποίο στηρίχθηκε σε αρκετούς Έλληνες, έχοντας φυσικά και αρκετούς ποιοτικούς ξένους στη σύνθεσή του, θα φτάσουν μέχρι τα προημιτελικά του Champions League. Πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις εκείνη την αγωνιστική περίοδο. Ακόμα και στα νοκ-άουτ παιχνίδι με τη Γιουβέντους. Βρέθηκαν, μάλιστα, ένα βήμα από τα ημιτελικά, αλλά έχοντας σκορ πρόκρισης (στη ρεβάνς της ήττας με 2-1 στο Τορίνο) κόντρα στη «Γηραιά Κυρία» από το 12’ με το γκολ του Γκόγκιτς, υπέστησαν σοκ στο 86’ με το «κρύο» γκολ του Κόντε. Έπειτα από την άστοχη έξοδο του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, τον οποίο πρόδωσε η πορεία της μπάλας στη σέντρα του Μπιριντέλι, καθώς κατέβηκε απότομα λόγω του αέρα. Πρόκειται για έναν αποκλεισμό που δεν έχουν χωνέψει ακόμα (λόγω του τρόπου που ήρθε) οι φίλοι της ομάδας. Άλλωστε, ο Ολυμπιακός δεν έχει κάνει καλύτερη πορεία από τότε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.




Κατακτητές της κορυφής!


Ο Ολυμπιακός έχει πολλές επιτυχίες στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι το μοναδικό τμήμα το οποίο έχει προσφέρει μεγάλες χαρές. Διότι, φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα όσα έχει προσφέρει το τμήμα μπάσκετ. Το οποίο, μεμονωμένα έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερες χαρές, αφού έχει βρεθεί τρεις φορές στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ το 2013 σήκωσε και το Διηπειρωτικό με δύο νίκες επί της βραζιλιάνικης Σκάι Πινέιρος. Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι μετρούν 12 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα, που δεν τα είχαν καταφέρει σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα απέναντι στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς κόντρα σε Μπανταλόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα, σήκωσαν για πρώτη φορά την Ευρωλίγκα το 1997, επικρατώντας 73-58 της Μπαρτσελόνα στη Ρώμη στις 24 Απριλίου και ενώ πρώτα ξεπέρασαν το εμπόδιο της Ολίμπια Λιουμπλιάνας (74-65). Έχοντας αρχιτέκτονα τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, που συνδέεται με την παρθενική και τη δεύτερη ευρωκούπα των Πειραιωτών, τον Ρίβερς πρώτο βιολί, τους Φασούλα και Τάρλατς να κυριαρχούν στα καλάθια, τον Δημήτρη Παπανικολάου να παίζει με τη νεανική του… τρέλα και τον Σιγάλα να παίζει ασφυκτική άμυνα και τον Τόμιτς να εκτελεί από την περιφέρεια.

Ολυμπιακός: Ρίβερς 26, Σιγάλας 7, Νάκιτς, Τάρλατς 11, Φασούλας 6, Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2.

Μπαρτσελόνα: Τζόρτζεβιτς 6, Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14, Χιμένεθ 16, Ρίβας 6, Γιοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2.


Η δεύτερη Ευρωλίγκα έπιασε λιμάνι 15 χρόνια μετά, με τον Ολυμπιακό να έχει χτιστεί από την αρχή το καλοκαίρι του 2011, έχοντας πολύ φρέσκο αίμα στο ρόστερ, αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη, όπως και τον Γιώργο Πρίντεζη να συνδέουν να ηγούνται σε αυτό το μεταβατικό στάδιο και τους νεαρούς Κώστα Παπανικολάου, Σλούκα και Μάντζαρη να βγαίνουν μπροστά, αλλά και τους Λο, Χάινς και Ντόρσεϊ καθοριστικούς. Οι Πειραιώτες έφτασαν σχεδόν αθόρυβα μέχρι τα play off και στη συνέχεια στο Final, όπου λύγισαν αρχικά την Μπαρτσελόνα με 68-64, ενώ στη συνέχεια «σκότωσαν» τη… ρώσικη αρκούδα, κρατώντας το καλό για το… τέλος. Επικρατώντας 62-61 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Γιόνας Καζλάουσκας, έπειτα από τρομερό ντεμαράζ, επιστρέφοντας από το 53-34, το οποίο είχε διαμορφωθεί σχεδόν δύο λεπτά πριν το φινάλε της τρίτης περιόδου.

ΤΣΣΚA Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (10 ριμπάουντ), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσι, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1), Λο.


Η τρίτη Ευρωλίγκα δεν άργησε αυτήν τη φορά, αφού έκαναν back to back, έχοντας αυτήν τη φορά τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που διαχειρίστηκε ιδανικά την προίκα που του είχε αφήσει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, βάζοντας λίγες… πινελιές στην ομάδα του. Αρχικά, προσπέρασαν με το πόδι στο γκάζι την ΤΣΣΚΑ του Έτορε Μεσίνα με το 69-52, ενώ στον τελικό επεφύλασσαν ακόμη μια μεγάλη ανατροπή, επικρατώντας 100-88 της Ρεάλ Μαδρίτης που έκανε τρομερό ξεκίνημα στην αναμέτρηση, αλλά στη συνέχεια κυριάρχησαν οι «ερυθρόλευκοι» με τον Σπανούλη να εκτελεί από την περιφέρεια τη «βασίλισσα», έχοντας 22 πόντους στο δεύτερο μέρος.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 12, Λο 20(1), Άντιτς 10(1), Σπανούλης 22(5), Περπέρογλου 10(2), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Ρούντι Φερνάντεθ 21(3), Σουάρεθ 5, Ρέγιες 4, Μίροτιτς 7(1), Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5(1), Γιουλ 14(4), Σλότερ 9.

Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.