Γιατί δεν παίζει ο Μάντζαρης
Ο μηδενικός χρόνος συμμετοχής του Βαγγέλη Μάντζαρη στη νίκη επί της Μπάγερν ήρθε ως μία συνέχεια αρκετών ολιγόλεπτων συμμετοχών. Γιατί όμως δεν παίζει σε αυτόν τον Ολυμπιακό; Η απάντηση βρίσκεται στο.. DNA του.
Το φύλλο της
στατιστικής μετά το τέλος του αγώνα του
Ολυμπιακού με την Μπάγερν (νίκη με 72-62)
έδειχνε ότι ο Βαγγέλης Μάντζαρης δεν
πάτησε παρκέ ούτε για ένα δευτερόλεπτο.
Δεδομένης της κάθετης πτώσης του – έτσι
κι αλλιώς ολιγόλεπτου φέτος – χρόνου
συμμετοχής του, αυτό δεν προκάλεσε όμως
εντύπωση.
Η βασική αρχή της φιλοσοφίας του Μπλατ θέλει τις ομάδες του να έχουν διαρκή κίνηση στην επίθεση και να τρέχουν ακόμα και σε καταστάσεις μισού γηπέδου. Πάνω από όλα όμως αυτό που θέλει ο Μπλατ είναι να απειλούν όλοι οι παίκτες συνεχώς με και χωρίς την μπάλα, ειδικά οι περιφερειακοί. Ο στόχος του είναι να παίρνει ό,τι του δίνει η αντίπαλη άμυνα και να εκθέτει πιθανές ανισορροπίες, δίνοντας την ευκαιρία ακόμα και σε παίκτες που δεν είναι καλοί σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός να κάνουν ζημιές. Ο Μάντζαρης όμως δεν ήταν ποτέ αυτός ο παίκτης. Δεν χαρακτηριζόταν ποτέ από την διάθεσή του να επιτεθεί στο καλάθι. Είχε συνηθίσει να είναι αυτός που οργάνωνε αρχικά την επίθεση και βρισκόταν στο πλευρό ενός καλού δημιουργού ώστε να ανοίξει χώρους με το σουτ του. Αυτός ο παθητικός ρόλος από... φιλοσοφία όμως είναι που τον έχει θέσει εκτός ροτέισον.
Ένας παίκτης στην ηλικία του Γουίλιαμς-Γκος μπορεί να μάθει και να βελτιωθεί μόνο από τις “σφαλιάρες” - ενίοτε και χωρίς εισαγωγικά – που θα φάει στο παρκέ. Είναι η στιγμή που μετά από μία λάθος πάσα θα τα ακούσει, που ένας δισταγμός θα οδηγήσει σε ένα εύκολο καλάθι. Αυτά για να συμβούν όμως πρέπει να παίζει, με τον Αμερικανό να βρίσκεται στο παρκέ σταθερά πάνω από 25 λεπτά σε κάθε αγώνα.
Ο Μάντζαρης έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ένα επιφανές μέλος του ελληνικού κορμού του Ολυμπιακού. Μία ματιά σε όσα έχει πετύχει το αποδεικνύει. Είναι δεδομένο ότι αυτή την περίοδο τα πράγματα δεν είναι καλά για αυτόν. Είναι όμως καθαρά στο χέρι του να αποδείξει ξανά την χρησιμότητά του.
Ακολουθήστε το Live-sports365.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στον φετινό Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μάντζαρης δεν έχει βρει ακόμα τον ρόλο του. Με τον Ντέιβιντ Μπλατ συχνά να αγωνίζεται μόνο με έναν γκαρντ και να θέλει να περάσει μία διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, ο διεθνής γκαρντ μοιάζει – και είναι – έξω από τα νερά του.
Είναι μία πραγματικότητα ότι την δεδομένη στιγμή ο Μπλατ δείχνει να μην εμπιστεύεται τον Μάντζαρη. Αυτό όμως δεν είναι ένα συμπέρασμα που βγαίνει αυθαίρετα επειδή δεν πήρε χρόνο συμμετοχής κόντρα στη Μπάγερν. Αυτό φάνηκε αρκετά νωρίτερα, ακόμα και στα παιχνίδια που δεν αγωνίστηκε ο Γιάνις Στρέλνιεκς λόγω τραυματισμού. Τότε δηλαδή που το ροτέισον αναγκαστικά μίκρυνε, αλλά ο άλλοτε παίκτης του Περιστερίου πήρε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, παρά το γεγονός ότι στις θέσεις των γκαρντ υπήρχαν μόνο οι Βασίλης Σπανούλης και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Γιατί όμως ο Βαγγέλης Μάντζαρης δεν παίρνει χρόνο συμμετοχής; Τι συμβαίνει;
ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΥΛ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΠΛΑΤ
Έχει αναφερθεί πολλές φορές από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Ντέιβιντ Μπλατ ότι σκοπεύει να παίξει ένα διαφορετικό στυλ μπάσκετ από αυτό που έχουν συνηθίσει οι “ερυθρόλευκοι”. Επιθυμεί, στον βαθμό του δυνατού, να απαγκιστρωθεί από την λογική που ήθελε να είναι βασικοί άξονες της επίθεσης του Ολυμπιακού το Πικ εν Ρολ με δημιουργό τον Βασίλη Σπανούλη και τα ποσταρίσματα των Γιώργου Πρίντεζη και Νίκολα Μιλουτίνοβ. Αυτό μπορεί να μην έχει συμβεί μέχρι τώρα, αλλά δεν σημαίνει ότι ο έμπειρος τεχνικός δεν προσπαθεί ακόμα να αλλάξει τις... συνήθειες, κάτι που έχει αντίκτυπο στον χρόνο συμμετοχής του Μάντζαρη.
Στην φιλοσοφία του Μπλατ δεν χωράνε παίκτες που δεν απειλούν στην επίθεση. Σε όποια ομάδα και αν κάθισε στον πάγκο της, φρόντιζε να έχει παίκτες που απειλούν, ανεξάρτητα από το αν είχαν το επιθετικό ταλέντο να το κάνουν. Μπορεί ο κόσμος να έχει να θυμάται από τις ομάδες του Μπλατ τους εκρηκτικούς Αμερικανούς γκαρντ (Πάργκο, Γουίλμπεκιν, Ράις, Χίκμαν), αλλά το θέμα είναι ότι δίπλα σε αυτούς υπήρχαν παίκτες που επίσης απειλούσαν πάντα, είτε αυτός λεγόταν Νίκος Ζήσης πριν από 10 χρόνια στην Μπένετον Τρεβίζο, είτε ο μετρίων δυνατοτήτων Ταλ Μπουρστέιν και ο ποιοτικός Τσακ Έιντσον στη Μακάμπι, είτε ακόμα και ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος στη Νταρουσάφακα.
Το μήνυμα του Μπλατ στον Μάντζαρη είναι σαφές σε αυτή την περίπτωση: Αν δεν γίνει πιο επιθετικός, αν δεν δείξει διάθεση να πάει κόντρα ακόμα και στην ίδια την φύση του, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τότε δεν θα έχει χρόνο συμμετοχής. Το γεγονός ότι τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής του φέτος (24 λεπτά) τον είχε στη νίκη με 102-63 επί του Λαυρίου για την 5η αγωνιστική της Basket League, έστω και σε ένα εύκολο παιχνίδι, δεν ήταν σύμπτωση. Είναι το παιχνίδι που ο Μάντζαρης ήταν πιο επιθετικός, έχοντας 14 πόντους και 4 ασίστ.
Πολλοί μπορεί να σταθούν στο γεγονός ότι το Λαύριο ήταν εύκολος αντίπαλος. Ίσως αυτό έπαιξε ρόλο. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Μπλατ δεν θέλει τον διστακτικό Μάντζαρη, που αντί να τελειώσει μία επίθεση στο τέλος της πρώτης περιόδου του αγώνα με τον Παναθηναϊκό στον αγώνα Πρωταθλήματος κάνει λάθος πάσα που οδηγεί σε κάρφωμα του Γκιστ στον αιφνιδιασμό. Θέλει τον Μάντζαρη που θα πάρει ένα σουτ κι ας φαίνεται λάθος. Θέλει τον Μάντζαρη που θα τελειώσει την φάση. Θέλει τον Μάντζαρη του ημιτελικού του Final Four του 2017 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, τον Μάντζαρη που σε έναν αγώνα με την Ρεάλ την σεζόν 2015/16 είχε 19 πόντους με 6/6 τρίποντα.
ΤΟ... ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ-ΓΚΟΣ KAI H ΓΕΜΑΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Έχει περάσει αρκετές φορές στα ψιλά και όλοι το θυμούνται στις ήττες: Αυτή είναι η πρώτη σεζόν του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος στο υψηλότερο επίπεδο. Ο 24χρονος Αμερικανός ακόμα προσπαθεί να μάθει τα νέα δεδομένα που ισχύουν στο επίπεδο της EuroLeague. Αυτό οδηγεί πολλές φορές σε λάθη και σε βιαστικές αποφάσεις. Ο Ντέιβιντ Μπλατ όμως έχει αποφασίσει να στηρίξει τον Αμερικανό με κάθε τίμημα, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε παραγκωνισμό του Μάντζαρη.
Αν ο Γουίλιαμς-Γκος είναι όμως το πρώτο... εμπόδιο, η γεμάτη περιφέρεια του Ολυμπιακού και η τάση του Μπλατ να παίζει ενίοτε με ημίψηλα σχήματα και μοναδικό οργανωτή τον – αμετακίνητο – Βασίλη Σπανούη είναι ο άλλος. Με την πολυκοσμία που υπάρχει στην θέση του σμολ φόργουορντ, ο Μπλατ περνάει συχνά τον Αξέλ Τουπάν σε θέση σούτινγκ γκαρντ, στην οποία όμως χρησιμοποιείται και ο κομβικός – λόγω του σουτ του – Στρέλνιεκς. Ό,τι και να κάνει κανείς, για τις δύο θέσεις των γκαρντ υπάρχουν μόνο 80 λεπτά διαθέσιμα (40 σε αυτή του πόιντ γκαρντ και άλλα 40 σε αυτή του σούτινγκ γκαρντ). Δεδομένου ότι σπάνια θα χρησιμοποιηθεί σχήμα με τρεις γκαρντ – όχι πως δεν έχει γίνει και αυτό – η... δεξαμενή λεπτών μειώνεται για τον Μάντζαρη σε ένα ροτέισον που περιλαμβάνει παίκτες που – όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα – απειλούν περισσότερο στην επίθεση.
ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η σεζόν είναι μεγάλη. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του άλλους 22 αγώνες στην EuroLeague και άλλους 22 στην Basket League χωρίς να υπολογίζει κάποιος τα playoffs. Σίγουρα το γεγονός ότι ο “ερυθρόλευκοι” κοιτάζουν την αγορά για γκαρντ δε μοιάζει θετικό για τον Μάντζαρη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα χρειαστεί κάποια στιγμή ο διεθνής γκαρντ να πατήσει παρκέ και να δείξει ότι αξίζει περισσότερες ευκαιρίες.
Η χρονιά μετάβασης σε μία νέα φιλοσοφία δεν είναι ποτέ εύκολη, ειδικά για έναν γκαρντ. Ο Μάντζαρης όμως οφείλει να δουλέψει σκληρά, να κερδίσει ξανά μία θέση στο ροτέισον μέσω των προπονήσεων και όταν πατήσει στο παρκέ να πάει αν χρειαστεί ακόμα και κόντρα στο DNA του και να γίνει πιο επιθετικός στο παρκέ. Οι εποχές που απλώς περίμενε έχουν περάσει. Ήρθε η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα στην εξέλιξή του. Αν δεν το κάνει, τότε αυτό το μηδέν δίπλα στον χρόνο συμμετοχής του δεν θα αργήσει να εμφανιστεί πάλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια: